Доступність посилання

ТОП новини

Ірак: курдські загони заявляють про звільнення кількох сіл під час наступу на Мосул


Курдські військові підрозділи «пешмерга», що разом з іракськими урядовими військами беруть участь в операції звільнення Мосула від бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава», заявляють про звільнення кількох сіл під час наступу.

Операція відновлення контролю над Мосулом почалася 17 жовтня. За повідомленнями, у регіоні від ранку чути артилерію, з повітря ударів завдає очолювана США коаліція.

Урядові сили наступають на місто з боку бази в Каярі, що за 60 кілометрів на південь від Мосула, а курдські загони – зі сходу.

Наступ, метою якого є повернути друге за величиною місто Іраку, планувався впродовж кількох місяців. Битва за Мосул буде найбільшою військовою операцією в Іраку від часу виходу з країни американських військ у 2011 році. У разі успіху це буде найсильніший удар по екстремістському угрупованню, яке контролює значні території в Іраку та сусідній Сирії.

Як заявив командувач об’єднаних сил міжнародної коаліції для боротьби з «Ісламською державою» американський генерал-лейтенант Стівен Таунсенд, операція «триватиме упродовж тижнів, можливо, довше».

Мосул перебуває під контролем угруповання «Ісламська держава» від червня 2014 року. ООН попередила, що вплив військової операції на гуманітарну ситуацію може бути значним і може позначитися на долі до 1 мільйона 200 тисяч людей, що живуть у Мосулі та його околицях.

XS
SM
MD
LG