Дисиденти з 16 країн світу зібралися у Львові з нагоди 40-річчя УГГ

Близько 100 колишніх політв’язнів із 16 країн світу, зокрема України, Росії, Литви, Грузії, Польщі, Франції, США, зібрались у Львові в Українському католицькому університеті на форум із нагоди 40-річчя від часу створення Української Гельсінської групи.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, приїхали дисиденти – учасники цієї групи, а також Гельсінської спілки і Українського культурного клубу, ті, хто відбував покарання в радянських в’язницях і засланнях за свою антирадянську діяльність, громадянську позицію, відстоював права людини.

Спершу учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували учасників УГГ. У Гельсінську групу входила 41 людина, але неофіційно в організації було у кілька разів більше людей.

Один із засновників УГГ, правозахисник, віце-ректор УКУ Мирослав Маринович наголосив, що він дуже хотів провести у Львові форум, щоб побачити своїх побратимів, згадати час, коли у тюрмах і на засланні люди з різних країн «ділили останній кусок хліба».

Your browser doesn’t support HTML5

Ті, хто «підірвав» СРСР зсередини. Історія зародження українського правозахисного руху

«Переважно всі, хто зібрався, знає ненав’язливий «сервіс» конвоїрів та «опіку» КДБ. Формула протистояння є одна і та сама, що у наш час, тоді, коли ми були у таборах, що сьогодні. Це загальнолюдські цінності, на яких тримається людська цивілізація, якщо ми будемо опиратися на них, ми переможемо, так, як ми перемагали ту злу силу у таборах. Зробімо все належне, щоб цей фундамент не захитався», – наголосив Мирослав Маринович.

Упродовж нинішнього форуму дисиденти говорять про Українську Гельсінську групу з перспективи історії й духовного розвитку, про здобутки і втрати правозахисного руху.

У своїх промовах дисиденти наголошували на тому, що сьогодні відбувається «реінкарнація чекістського режиму» в Росії, що важливо подолати спадок комунізму, щоб рухатись у майбутнє.

11 листопада у Львові проходитиме Кримський форум, присвячений ювілею УГГ. Вперше такий захід Меджліс кримськотатарського народу провів у Сімферополі в 2012 році.