Німецькі парламентарі скасували візит до Туреччини через «тиск Анкари»

Візит делегації німецьких парламентарів до Туреччини, що планувався на цей тиждень, скасували через «надзвичайний тиск» із боку Анкари, повідомила віце-спікер Бундестагу Клаудія Рот.

За її словами, на «дуже-дуже-дуже високих рівнях» у владі Туреччини вирішили, що вести політичні переговори з німецькою стороною в Туреччині нині недоречно.

Рот, представниця опозиційної партії «Зелені», мала очолити делегацію з чотирьох представників трьох парламентських партій, які планували відвідати 25–28 травня Анкару, Діярбакир і Стамбул у Туреччині й зустрітися з посадовцями, владними й опозиційними парламентарями і неурядовими організаціями.

Скасування візиту ще загострило зіпсовані останнім часом відносини між Німеччиною і Туреччиною, що обидві є членами НАТО. Анкара нещодавно заблокувала інший планований візит німецьких парламентарів – для зустрічі з німецькими військовими, що базуються в Туреччині, на базі військово-повітряних сил «Інджирлік», для боротьби проти екстремістського угруповання «Ісламська держава». Цей крок сприйняли частково як відповідь на рішення Німеччини надати притулок групі турецьких військових, яких удома звинувачують у причетності до невдалої спроби перевороту в липні минулого року.