Доступність посилання

ТОП новини

Очільник НАТО заявив про спробу владнати конфлікт Берліна і Анкари довкола турецької авіабази


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ повідомив про свої контакти з Берліном і Анкарою щодо суперечки про відмову Туреччини дозволити німецьким законодавцям відвідати турецьку авіабазу, де розміщені німецькі військовослужбовці.

Столтенберґ в інтерв’ю німецькій газеті Bild am Sonntag 21 травня заявив, що намагається знайти вирішення суперечки, але додав, що не може коментувати пропозицію Німеччини про можливе виведення своїх військ з авіабази «Інджирлік».

Берлін минулого тижня заявив, що розглядає питання про виведення своїх літаків і військових із Туреччини, де вони підтримують багатонаціональну коаліцію в боротьбі проти бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава» у сусідніх Сирії та Іраку.

Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Лаєн 20 травня заявила, що потенціальною заміною може бути авіабаза в Йорданії, якщо Німеччина буде вимушена покинути «Інджирлік».

Туреччина не дозволила німецьким законодавцям відвідати 270 солдатів їхньої країни в «Інджирліку». Це частково сприйняли як відповідь на рішення іншого члена НАТО – Німеччини – надати політичний притулок турецьким військовим, звинуваченим у причетності до невдалого перевороту в липні.

18 травня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Німеччина може собі вивести свої війська з «Інджирліка» і що Берлін повинен відмовитися від свого «зверхнього підходу» щодо Анкари.

XS
SM
MD
LG