Луценко: у законопроекті про антикорупційний суд врахують рекомендації Венеціанської комісії і МВФ

Представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявляє, що у президентському законопроекті про антикорупційний суд врахують рекомендації Венеціанської комісії і Міжнародного валютного фонду.

За її словами, на наступній сесії законопроект включать до порядку денного.

«Звичайно, будуть враховані рекомендації Венеційської комісії, МВФ. Будемо шукати консенсус і, звичайно, законопроект буде в тій чи іншій мірі змінений. Але закон про Антикорупційний суд буде схвалений. Коли зможе запрацювати сам суд? Виходячи з оптимістичних прогнозів – десь до півроку, з урахуванням всіх процедур», – написала Луценко на своїй сторінці в Facebook.

Очікувалося, що цього тижня Верховна Рада розгляне законопроект про антикорупційний суд, проте депутати не змогли внести до порядку денного цей документ.

У грудні 2017 року президент вніс до Верховної Ради України законопроект про Вищий антикорупційний суд. Згідно з документом, на посаду судді Вищого антикорупційного суду претендент обирається на конкурсі, ним може бути призначений громадянин України у віці не менше ніж 35 років, зі стажем роботи на посаді судді не менш ніж 5 років, з науковим ступенем у сфері права чи пропрацювавши в науковій галузі щонайменше 7 років, з адвокатським досвідом.

Проте низка антикорупційних організацій закликали президента України Петра Порошенка відкликати цей законопроект і доопрацювати його, заявляючи, що окремі положення документа не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії.

Міжнародний валютний фонд висловив зауваження щодо законопроекту. На думку МВФ, проект закону порушує зобов’язання України перед міжнародними партнерами.