Порошенко назвав Литву «справжнім другом України» і поїхав до Вільнюса на заходи з відновлення державності

Президент України Петро Порошенко та президент Литви Даля Ґрібаускайте, архівне фото

Президент України Петро Порошенко вирушив 16 лютого до столиці Литви на святкування 100-річчям відновлення державності, інформує прес-служба Адміністрації президента.

«Візит відбувається на запрошення президента Литовської Республіки Далі Ґрібаускайте. В урочистих заходах також візьмуть участь глави низки інших європейських держав, а також керівники інституцій Європейського союзу», – йдеться в повідомленні.

Перед вильотом до Вільнюса президент у Facebook вчергове назвав Литву «справжнім другом та партнером України».

«Сьогодні матиму нагоду в рамках робочого візиту особисто привітати Далію Ґрібаускайте та побажати литовському народові процвітання, добробуту та миру», – написав Порошенко.

У другій половині дня президент України має прибути до Німеччини, де запланований його виступ на полях Мюнхенської конференції з безпеки.

Очікується, що сьогодні прибалтійську країну зі святом привітають також особисто президенти Німеччини, Польщі, Фінляндії, шведська кронпринцеса Вікторія, посадовці Європейського союзу.

У вітанні з нагоди свята сама Ґрібаускайте сказала, що громадяни її країни «повернули державність» і продовжують будувати країну, яка нині «безпечна і процвітає».

Майже тримільйонна литовська нація була частиною Російської імперії до оголошення про незалежність в 1918 році. В 1940 році країна була окупована Радянським Союзом, і знову відновила незалежність у 1991 році. У 2002 році Литва приєдналася до НАТО, а в 2004-му до Європейського союзу.