«Кораблі Путіна тонуть». На Заході реагують на нові удари ЗСУ по кораблях ЧФ Росії

Архівна світлина. Наслідки удару, під час якого був знищений російський великий десантний корабель «Новочеркаськ» у порту Феодосії в окупованому Криму, 26 грудня 2023 року

Путінські кораблі не можуть вийти з порту в Чорному морі, але тонуть і там – так міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс відреагував на ураження ЗСУ ще двох великих десантних кораблів в окупованому Криму.

«Незаконна окупація України Путіним завдає величезних збитків Чорноморському флоту Росії, який зараз функціонально неактивний. Росія плавала Чорним морем з 1783 року, але тепер змушена обмежувати свій флот портом. І навіть там тонуть кораблі Путіна!» – написав у соцмережі X міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс.

Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу ЗСУповідомило 24 березня про ураження двох російських кораблів «Ямал» та «Азов», а також пошкодження низки об'єктів російського Чорноморського флоту в Криму, включаючи центр зв'язку.

Супутниковий знімок наслідків ракетного удару по вузлу зв’язку Чорноморського флоту РФ у Севастополі


Аналітики на Заході вказують на шкоду, яку завдають удари ЗСУ по Чорноморському флоту для спроможностей Росії утримувати Крим і проводити звідти операції, а також вказують, що повідомлення про нинішні удари надійшли через лічені дні після того, як на тлі попередніх українських ударів, Путін змінив командування ВМС Росії.

Керченський міст стане «мостом в нікуди», після високоточних українських ударів, написав колишній командувач Сухопутних сил США Бен Годжес.

«Україна демонструє точні удари високої цінності, які роблять Крим непідйомним для росіян, – зазначає він. – Якщо Росія не зможе зупинити ці удари, вони зрозуміють, що більше не мають прихистку в Криму і з нього недоцільно вести діяльність. Керченський міст стає «мостом в нікуди».

Якщо інформація про пошкодження підтвердиться, це стане «спустошливим ударом» для Путіна в Криму, пише британське видання Daily Mail. Воно нагадує, що вартість кожного з цих кораблів сягає 170 мільйонів фунтів. Кораблі побудовано в польському Гданську в радянські часи, але їх було модернізовано. Видання також нагадує, що удари проведено після зміни керівництва російського Чорноморського флоту.

На цьому наголошує і колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

«Україна вітає нового командувача ВМС Росії ударами по ще двох кораблях Чорноморського флоту», – написав у соцмережі X експосадовець

Удари про кораблях РФ в Криму можуть означати зміну тактики Збройних сил України, каже аналітик британського SkyNews Шон Белл.

Україна більше зосереджена на Криму, ще й тому, що «Росія наразі тисне на Донбасі і, існує думка, що Україні цьому важко опиратись і вона буде змушена повільно відійти», вважає Белл. Він зауважує, що тиск на Крим та стратегічно важливий порт Севастополь, хоч «може і не призвести до захоплення Криму, але якщо він буде під ризиком – Чорноморський флот, діамант в короні Путіна, вже відійшов на схід – це може бути частиною битви щодо перемовин, тому це може бути зміною тактики українців».

У ніч на 24 березня в Севастополі в районі Козачої бухти було чутно щонайменше шість потужних вибухів, повідомляв кореспондент Радіо Свобода.

Посадовець призначеної Росією в Криму адміністрації вказав, що понад 10 ракет було збито над портом Чорноморського флоту в Севастополі, а від уламків постраждало чотири людини і одна загинула.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Стратком ЗСУ заявив про ураження двох кораблів та центру зв’язку Чорноморського флоту РФ у Криму