Доступність посилання

ТОП новини

І знову про в’язниці ЦРУ в Україні.


Віктор Міняйло Київ, 10 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україна спростовує інформацію про наявність на своїй території таємних в’язниць ЦРУ. Про такі тюрми повідомила швейцарська газета “SonntagsBlick” з посиланням витік інформації з швейцарських спецслужб. Це повідомлення заперечили МЗС, СБУ і також Департамент виконання покарань. Парламентарі, головно опозиційні, натякають на те, що саме питання цих таємних в’язниць обговорював Президент України з директором ЦРУ під час зустрічі в Києві наприкінці минулого року. Голови парламентських комітетів з питань держбезпеки та з питань прав людини направили відповідний депутатський запит до прем’єр-міністра України.

Одним з найперших заперечив існування на території України таємних в’язниць ЦРУ речник Міністерства закордонних справ Василь Філіпчук:

«Подібні абсурдні повідомлення, які вже по не першому колу попадають в ЗМІ, я просто не бачу підстав коментувати».

Спростовують ці дані також Департамент виконання покарань і Служба безпеки України. Говорить прес-секретар голови СБУ Марина Остапенко:

“Служба безпеки України вже неодноразово спростовувала подібну інформацію, і я ще раз хочу повторити, що на території України жодних в’язниць, або якихось спеціальних секретних центрів іноземних держав не існує”.

Інформація про таємні центри ЦРУ дійшла і до парламенту. Голови комітетів з питань прав людини Геннадій Удовенко і держбезпеки Георгій Крючков направили депутатський запит прем’єру України. Геннадій Удовенко (Блок «Наша Україна»):

«В Україні немає і це я вам можу гарантувати, тому що якраз мій комітет займається проблемами пенітенціарної системи і тюрмами, зокрема, що у нас таких тюрем немає. Але ми зробили запит прем’єр-міністру, щоби уряд виступив, або з підтвердженням, не дай Бог, або з запереченням, з протестом».

З Геннадієм Удовенком погоджується і комуніст Георгій Крючков:

«Я особисто вважаю, що підстав до подібних заяв немає ніяких. Можуть про що говорити… У нас дуже велика міграція йде. Така транс українська міграція, і нам доводиться велику кількість людей, які є нелегальними мігрантами, затримувати і тримати, щоб потім кудись відправити. Це вимагає великих коштів, це робиться, але це немає нічого спільного з тюрмами, про які говорять швейцарські ЗМІ».

Оскільки подібна інформація подія надзвичайна спростувати наявність в Україні таємних в’язниць ЦРУ я ще попросив міністра з питань надзвичайних ситуацій Віктора Балогу:

«Я впевнений, що їх немає. Це черговий Пі-Ар напередодні виборів. Просто черговий Пі-Ар».

Щоправда, в Швейцарії, де й з’явилася інформація про таємні тюрми ЦРУ, передвиборча ситуація не спостерігається. Спеціально уповноважений Радою Європи слідчий Дік Марті, якраз є парламентарем від Швейцарії. Він став до роботи з розслідування цього питання у листопаді, але дотепер не знайшов підтвердження існуванню таємних в’язниць ЦРУ на території країн-членів Ради Європи. Факс, який перехопили швейцарські спецслужби і на якому грунтується публікація “SonntagsBlick”є першим опосередкованим свідченням можливості існування таких установ у Східній Європі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG