Доступність посилання

ТОП новини

ПТАШИНИЙ ГРИП: ВАРТО ЗНАТИ!


http://rfe.radiosvoboda.org/images/photo/Grip_world_157_77_small.jpg --> javascript:OpenWin( Пташиний Грип у Світі (станом на 20.02.2006) Збільшити --> javascript:OpenWin(  




Що таке пташиний грип?

Пташиний грип – це заразне вірусне захворювання, яке звичайно вражає птахів, а ще іноді свиней; лише в окремих випадках вірусом пташиного грипу може заразитися й людина.

Чи будь-який пташиний грип небезпечний для людини?

Пташиний грип спричиняє ціла низка різновидів (штамів) вірусів. Лише незначна частина їх здатна вразити й людину. Саме до таких належить і вірус штаму, що позначається як H5N1 і що набув поширення останніми роками.

Яким чином людина може заразитися пташиним грипом?

Заразити людину можуть лише окремі різновиди вірусу пташиного грипу – якраз такі, як нинішній H5N1. Це може статися за більш-менш безпосереднього контакту з хворими птахами, живими чи мертвими, а також із їхнім пір’ям, трусом тощо. Точний механізм зараження ще не вивчений. Припускають, що для цього вірус має принаймні потрапити на слизові оболонки рота чи носа або до очей. Деякі дослідники не виключають, що вірус може до певної міри поширюватися й повітряним шляхом, так що ймовірно заразитися й під час перебування на території подвір’я, де гуляють хворі птахи, чи й забрудненій їхнім трусом. Інші вважають, що, наприклад, просто перебування поруч із господарством, де є хворі птахи, цілком безпечне. Існує думка, що вірус пташиного грипу не здатен довго існувати поза тілом зараженої істоти.

Якщо порівняти кількість контактів людини з хворими птахами й кількість тих, хто захворів на пташиний грип, то зараження стається відносно дуже рідко. Досі не з’ясовано, чому при цьому одні люди хворіють, а інші, що були в тих самих умовах, ні.

Яка роль диких птахів у перенесенні вірусу пташиного грипу?

Спеціалісти беруть пробу на наявність пташиного грипу у дикої птиці
Думки щодо цього теж різняться. Як переважно вважають, дикі птахи здатні переносити вірус, не завжди самі хворіючи при цьому, і передавати його свійській птиці при контактах із нею. Так само теоретично можливе й зараження людини вірусом на кшталт H5N1 при контакті з дикими птахами, але досі таких випадків не зареєстровано – досі хворі заражалися від свійських птахів.

Чи передається вірус пташиного грипу далі від людини до людини?

Сам по собі вірус пташиного грипу, навіть той, що здатен заразити людину, не може передатися від хворої людини до іншої людини. Але така можливість може з’явитися за однієї з двох обставин.

Віруси легко зазнають мутацій. Звичайний вірус пташиного грипу може мутувати в форму, яка вже буде здатна передатися від людини до людини. Із поширеним нині вірусом H5N1 такі випадки наразі не підтверджені, хоча існує підозра, що дві особи в Таїланді, які померли від пташиного грипу, заразилися вже саме такою формою вірусу.

Друга можливість – поєднання генетичного матеріалу вірусу пташиного грипу й вірусу грипу людини, якщо людина одночасно заражається обома вірусами. Внаслідок цього теж може виникнути форма, що передаватиметься від людини до людини. Із вірусом H5N1 таких випадків іще теж не зареєстровано.

Чим небезпечний вірус пташиного грипу для людини?

Вірус пташиного грипу може викликати в людини особливо тяжке захворювання, що вражає внутрішні органи й призводить до їхньої відмови. У випадку з нині поширеним штамом H5N1 також дуже високий відсоток смертності: померла понад половина хворих.

Чи є небезпека виникнення пандемії пташиного грипу серед людей?


Небезпека є, і її вважають серйозною. Кожен новий випадок захворювання людини на пташиний грип збільшує ймовірність, що вірус набере форми, здатної передаватися поміж людьми. Тим часом неможливо передбачити ні час, коли така пандемія може виникнути, ні те, наскільки тяжкою вона може бути. Але сама ймовірність її виникнення зростає.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) запропонувала рекомендації стратегічних дій у відповідь на цю загрозу. Серед іншого, державам рекомендовано розробити власні плани готовності до пандемії, а також створювати запаси антивірусних препаратів. Але лише кілька десятків країн наразі виконують ці рекомендації.

Крім того, підхожих антивірусних препаратів бракує. Компанії, що виробляють їх, останнім часом учетверо збільшили їхнє виробництво, але цього замало. Складний і тривалий технологічний процес їхнього виробництва не дає змоги швидко перенести його на інші підприємства. До того ж висока ціна таких препаратів робить їх мало доступними в країнах, що розвиваються.

Які симптоми захворювання людини на пташиний грип?

Однозначних ознак захворювання людини саме на пташиний грип немає. Це може спершу виглядати й як звичайний грип; іноді починається з кашлю, потім людина починає задихатися, їй болять м’язи й починається гарячка. Приблизно в половині випадків пташиний грип у людини стається в формі шлункового грипу, з болем у животі, блювотою й розладом шлунку. У разі смерті вона настає здебільшого внаслідок відмови легенів; у приблизно 20 відсотків хворих – від відмови нирок; крім того, в приблизно половини хворих також настає ураження кісткового мозку.

Найважливіше пригадати, чи мала хвора людина контакт із потенційно хворими птахами напередодні. Ознаки хвороби виникають через 3 – 7 днів після зараження.

Але взимку симптоми захворювання, схожого на грип, найімовірніше означають дійсно звичайне вірусне захворювання людини. Якщо температура нижча від 38°, непокоїтися про пташиний грип, як уважають, не варто.

Як лікуватися від пташиного грипу?

Найважливіше – звернутися до лікарні й почати лікування хоча би протягом 48 годин від початку хвороби, тобто відтоді, як температура перевищить 38°, а ще краще – протягом 8 годин. Пізніше антивірусні препарати вже можуть не подіяти.

Які ліки діють проти пташиного грипу?


Власне кажучи, «ліків проти пташиного грипу» немає. Деякі антивірусні препарати – так звані інгібітори нейрамінідази – можуть полегшити перебіг захворювання.

Найдієвіший із них – оселтамівір, що продається під назвою «Таміфлу». Якщо почати вживати його ще в перші 48 годин від початку захворювання, він, як правило, полегшує його перебіг. Але дослідники наводять свідчення, що, можливо, вже існують мутації нинішнього штаму вірусу пташиного грипу H5N1 в різновид, стійкий до «Таміфлу».

Другий схожий за дієвістю і впливом препарат – занамівір, що продається під назвою «Реленза». Проти нього, як уважають, вірусам важче виробити стійкість. Але, на відміну від пігулок «Таміфлу», «Реленза» – це порошок, який треба вдихати носом, що не всім під силу; до того ж цей препарат захищає тільки легені, а вірус уражає й інші органи тіла.

Антивірусні препарати іншого принципу дії, як-то амантадин чи рімантадин, на нині поширений вірус пташиного грипу H5N1 практично не впливають. Але й вони можуть виявитися корисними, якщо виникне новий вірус від поєднання генетичного матеріалу вірусу пташиного грипу й вірусу грипу людини.

Так само можуть допомогти врятувати життя і антибіотики. Вони не лікують вірусні захворювання, але потрібні для лікування вторинних бактеріальних інфекцій, які є частим ускладненням за грипу.

Чи існують вакцини від пташиного грипу?


Для людини таких вакцин не існує. Декілька компаній у різних країнах зараз розробляють їх, але й найпросуненіші розробки на цей час іще не вийшли поза стадію клінічних випробувань.

Та в будь-якому разі нинішні противірусні вакцини завжди пристосовують до конкретного різновиду вірусу. Отож і тепер масове виробництво вакцини від пташиного грипу для людини не матиме сенсу й починати, доки не спалахне пандемія й не буде встановлено саме той різновид вірусу, який її викликав.

А чи допоможе щеплення від звичайного грипу?

Щоб урятуватися від пташиного грипу – ні.

Як же вберегтися від пташиного грипу?

За нинішніх умов, поки немає пандемії і вірус пташиного грипу ще не передається від людини до людини, особливих підстав непокоїтися нема. Йдеться про звичайне дотримання правил гігієни і готування їжі. Особливо важливо це в реґіонах, уражених пташиним грипом. Також варто уникати контакту з птахами, особливо мертвими. А про помічених мертвих птахів повідомляти санітарно-епідеміологічні служби. Тим, хто працює з птахами, рекомендовано користуватися захисним одягом.

А чи безпечно їсти пташатину?


Цілком. Досі не зареєстровано жодного випадку захворювання на пташиний грип унаслідок споживання належно приготованого м’яса навіть зараженої птиці. У реґіонах, не охоплених пташиним грипом, звичне готування пташатини з дотриманням правил гігієни цілком достатнє.

І навіть у реґіонах, уражених пташиним грипом, теплова обробка пташатини й інших продуктів птахівництва (так, щоб не залишалося непроварених, непросмажених чи непропечених частин, щоб яйця були зварені «накруто» тощо) означає безпечну їжу. Вірус пташиного грипу руйнується від високої температури. Звичайне готування їжі, коли будь-яка її частина прогрівається принаймні до 70° C, гарантовано знищує вірус. Треба також дбати, щоби приготована їжа не контактувала з сировими продуктами; ті, хто готує її, мають дбайливо мити руки (досить звичайного мила й води), тримати чистими й дезінфікувати поверхні, на яких обробляється сирова пташатина. В уражених реґіонах також не варто використовувати сирові яйця як складову продуктів, що не зазнаватимуть теплової обробки.

Корисні ресурси:

Сайт всесвітньої організації охорони здоров''я (EN): http://www.who.int/en/ Сайт всесвітньої організації охорони здоров''я (RU): http://www.who.int/ru/ Сайт міністерства охорони здоров''я України: http://www.moz.gov.ua/

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG