Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівську премію з медицини отримали американці Ендрю Фаєр і Крейґ Меллоу.


Марія Щур Прага, 2 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Цьогорічну Нобелівську премію з медицини за революційні відкриття в області генетики отримали американці Ендрю Фаєр і Крейґ Меллоу. Вони відкрили механізм, яким можна цілеспрямовано «вимикати» злоякісні гени. Це дослідження має допомогти боротися з низкою вірусів і з раковими та іншими захворюваннями. Ендрю Фаєр і Крейґ Меллоу.

Їх розбудили телефоном о 4:40 вранці, щоб поінформувати, що вони виграли цьогорічну нобелівську премію з медицини.

Більшість нобелівських лауреатів, тим більше з медицини, це сиві дядьки, які віддали все життя вивчанню якоїсь дуже специфічної ділянки. На нобелівське визнання доводиться довго чекати. Каролінський Інститут, який надає Нобеля, часто винагороджеє за відкриття зроблені 10, 15 років тому.

За такими мірками, Ендрю Фаєр і Крейґ Меллоу просто підлітки. Їм всього 45 і 47 років. 1998-го року вони опублікували своє дослідження, в якому вони відкрили механізм контролю за генетичною інформацією, який надає можливість цілеспрямовано «вимикати» шкідливі гени.

В чому секрет їхнього відкриття? В тому, що рибонуклеїновою кислотою можна вимкнути небезпечні гени. Замість того, щоб винищувати хворі клітини, скажімо ракові чи вірусні хіміотерапією, що руйнує водночас і купу корисних бактерій на клітин, відкриття докторів Фаєр і Меллоу дозволить снайперівською рушницею РНК вимкнути небезпечні гени.

Такий підхід вже випробовують на людях, зокрема йдеться про ракові та вірусні клітини.

Пристрасть до науки в Ендрю Фаєра і Крейґа Меллоу народилася ще в дитинстві. Меллоу ще хлопчиком їздив зі своїм батьком, палеонтологом на розкопки, в пошуках костей динозаврів. Найкраща медична освіта в американських університетах Гарварді та Станфорді цю любов закріпила. Тепер залишається їм спокійно сивіти, і вирішувати, що робити з майже півторамільйонною премією.

XS
SM
MD
LG