Доступність посилання

ТОП новини

Оглядач "Новой газеты" Вячеслав Ізмайлов: "Ми розглядаємо чотири версії вбивства Анни Політковської".


Зиновій Фрис Прага, 9 жовтня 2006 року (RadioSvoboda.org) – Прага, 9 жовтня 2006 року (RadioSvoboda.org) – Співробітники московської "Новой газеты", в якій 7 років працювала вбита минулої суботи Анна Політковська, розглядає чотири версії вбивства журналістки. Про це в інтерв''ю нашій редакції повідомив оглядач газети Вячеслав Ізмайлов.

Росія -- до друку готується свіжий випуск видання "Новая Газєта". 8 жовтня 2006 р.
- Пане Ізмайлов, трагедія сталася три дні тому, а президент Росії Володимир Путін все ще мовчить. Чому?

- Аню не любили у владі. Не любили і в Кремлі. Ми не особливо намагались, щоб нас любили.Тому наш президент щодо Анни поводиться звично.

- Яку версію чи версії вбивства ви розглядаєте?

- По-перше, ми (і я зокрема) будемо займатися, і вже займаємося, розслідуванням. Ми маємо 4 головні версії, з яких одна, можливо, найголовніша: Ані погрожували співробітники спецслужб. Було таке за 7 років її роботи в "Новой газете". Були погрози з боку і ФСБ, і ГРУ. Ми не забули і про отруєння 1 вересня 2004 року, коли Аня виїжджала до Беслана. З нею виїжджали двоє співробіників ФСБ. Водичкою її тоді отруїли. І ми пам"ятаємо її тодішній стан. І тиск 60 на 40. І багато іншого пам"ятаємо.

Отож, версію сцеслужб (ФСБ, ГРУ) не виключаємо. Маю на увазі людей, про яких Аня писала, тих, які займались позасудовими розправами в Чечні, викраденнями людей.

Друга версія – Рамзан Кадиров і його оточення, яке Анна викривала за брудні справи в Чечні, людей Кадирова і його особисто. Кадиров погрожував Анні. Це було влітку 2004-го. Отже, Рамзан Кадиров і його оточення. Аню, до речі, навіть ховали. Було таке, що її возили від села до села в багажнику авто, щоб захистити від людей Кадирова, які за нею полювали.

Третя версія – це ті відморожені військові (і кадировці в тому числі), які також погрожували Анні. Зокрема, один із них – капітан міліції Лапін з Хантимансійського ОМОНу. Він, перебуваючи в Чечні в складі збірного загону, займався брудними справами, викраденнями людей, вбивствами.

Анна Політковська про Лапіна писала. Його кличка – "кадет". Ми дізналися про це, коли він через інтернет заявив, що вб"є Політковську. Аня добилася того, що довела справу кадета до суду – з убивств, викрадень людей в Чечні. Кадет засвітився, а були сотні подібних до кадета, про яких Аня писала, котрі не засвітились, однак були готові її вбити.

І четверта версія – це псевдопатріоти, фашисти, націоналісти, в розстрільних списках котрих Аня була серед перших. Ми не можемо виключати і це.

Ось такі чотири версії. Особисто для мене пріоритетною є та, що пов''язана з Рамзаном Кадировим. На це є підстави.

Ми співпрацюємо зі слідством. Допитали вже мене і головного редактора газети. Всю інформацію, яку ми маємо, ми доводимо до відома слідства.

Матеріали по темі:

Єврокомісія і Міжнародна федерація журналістів надзвичайно стривожені вбивством Анни Політковської.

Куди йде Росія і роль фальшивок в історії /європейська преса/.

Відома російська журналістка Анна Політковська на час її вбивства готувала статтю про тортури в Чечні.
XS
SM
MD
LG