Доступність посилання

ТОП новини

Знайомтесь: Орхан Памук, новий нобелівський лауреат в галузі літератури.


Цьогорічну премію з літератури здобув турецький письменник Орхан Памук. Йому 54 роки, він живе в своєму рідному Стамбулі. Нобелівська Академія зокрема звернула увагу на роль Стамбула у творчості Памука: "У пошуках меланхолійної душі свого рідного міста він розкрив нові символи суперечностей та переплетіння культур". Багато романів Памука стали міжнародними бестселерами: "Чорна книга", "Мене звати Червоний", "Біла міцність", "Сніг", а також книга мемуарів "Стамбул".

Ще зовсім молодим він хотів стати художником. В університеті студіював архітектуру. Тоді почав писати і змінив амбіції архітектурні на журналістські. У 30 він написав свій перший роман "Чевдет Бей та його сини", в якому розглядає перехід від традиційних османських сімейних обставин до відкритішого, західнішого стилю життя.

Орхан Памук – запеклий курець. Він уникає людей, і любить писати в своєму стамбульському помешаканні, з якого відкривається справжня і символічна панорама: міст через Босфор, що єднає Азію з Європою.

Що таке сьогоднішня Туреччина? Європа? Азія? Звідки турки черпають свою національну ідентичність? З османського минулого чи з європейського майбутнього?

Це історичний роман чи роман сучасності? У кожному разі, центральною темою творів нового нобелівського лауреата є турецька ідентичність. Що значить бути турком сьогодні? Чи турецьку ідентичність формує історія, міфи минулих епох чи нинішня конфронтація традиції та модернізму, світського життя та релігії, політичних ідеологій та національностей?

Не всім до вподоби літературні розтини турецького минулого. В інтерв’ю швейцарській газеті письменник Памук заявив, що в Туреччині не хочуть відкрито дискутувати з приводу болючих моментів історії. Приміром, геноцид вірменів у період Першої світової війни та утиски курдів у південно-східній частині Туреччини. За це письменника звинуватили в образі Туреччини. І збиралися навіть судити його.

Суд не відбувся і звинувачення проти Памука відкликали. Однак це трапилося лише після бурхливих протестів з боку різних країн, в тому числі Європейського Союзу.

Новий Нобелівський лауреат Орхан Памук не зрікається своїх переконань.

І, до речі, сьогодні Нижня палата французького парламенту ухвалила законопроект про геноцид вірменів. Згідно з новим документом, заперечення факту геноциду каратиметься штрафом та ув’язненням.

Матеріали по темі:

Нобелівську премію з економіки отримав американець Едмунд Фелпс.
Нобелівську премію з медицини отримали американці Ендрю Фаєр і Крейґ Меллоу.
Нобелівська премія з фізики за випромінювання від початку Всесвіту.
Хімічні таємниці генетики допоможуть медицині.

  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

XS
SM
MD
LG