Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: на колесах.


Київ, 3 листопада 2006 року. В Україні за цей рік стало вдвічі більше трамадолових наркоманів - б’є на сполох міністерство внутрішніх справ. Дев’яносто п’ять відсотків сильних знеболювальних - трамадолу, трамалгіну та трамалу - п’ють накромани, а не хворі, яким воно потрібне. Географічно трамадолова залежність теж має межі - це Південь та Схід України. Однак правоохоронці заявляють, що не мають правових підстав суворо карати аптекарів, які відпускають цей засіб без рецептів. Що це за препарат, чому його полюбляють наркомани та чому його продаж ніхто не може обмежити?

Міліція вже двічі просила кабінет міністрів, зокрема, міністерство охорони здоров’я та Мінюст, внести ліки Трамадол у список наркотичних речовин, які мають відпускатися строго за рецептом. До того ж, депутати мають переглянути міру покарання за продаж трамадолу - зараз це штраф у п’ятдесят неоподаткованих мінімумів...розмірковує Микола Андрєєв, начальник департаменту МВС із боротьби з незаконним обігом наркотиків...

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Цього року міліція що вилучила близько семиста тисяч капсул трамадолу. Це у двадцять разів більше, аніж два роки тому. Однак той, хто знає де шукати - знайде. У цьому переконався мій колега Микита Моісеєв, поспілкувавшись із трамадоловим клієнтом аптек Миколою...

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Понад п’ятнадцять відсотків львівських підлітків до чотирнадцяти років знають, де можна придбати наркотики. Це дані опитувань. Стосовно ж трамадолу, то його дітям купити у Львові - не проблема. Більше того, за словами місцевої кореспондентки Радіо Свобода Галини Терещук - підлітків свідомо затягують у наркотичні тенета.

Закарпаття так само як і Львівщина є транзитною областю - і для трамадолу теж. Його привозять зі Словенії. Купити ж, за словами ужгородської кореспондентки Радіо Свобода Надії Петрів можна у десятках аптек чи не у кожному місті.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Спір - чи можна вважати а головне записати у список трамадол як наркотичну речовину - триває й досі. У складі таблеток - немає наркотиків, тому формально - це просто знеболювальне - вважає голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я регіоналка Тетяна Бахтєєва. Але факт лишається фактом - у великих дозах трамадол - наркотик - Говорить нарколог, кандидат медичних наук Михайло Ігнатов.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG