Доступність посилання

ТОП новини

Права людини на пострадянському просторі під тиском. Рік 2006.


Михайло Мигалисько Прага 29 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 2006 рік з точки зору пошанування прав людини був сірим для країн пострадянського простору: війна в Чечні продовжувала завдавати тяжких ударів по цивільному населенню, а громадянські права і свободи залишалися під тиском у Білорусі, Росії, Узбекистані, Казахстані та Туркменістані.

Конференція ООН з питання прав людини.
В останньому звіті генеральний секретар ООН Кофі Аннан, який полишає свою посаду, вказав на те, що ситуація в Узбекистані не поліпшується, існує «достатньо доказів» про застосування владою тортур. А представник міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch Том Портеус в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що міжнародна спільнота не є достатньо послідовною щодо офіційного Ташкента.

«Стосовно Узбекистану, ми зокрема стурбовані тим, що Європейський Союз не застосовує достатніх заходів, щоб домогтися змін у країні після андижанського масового кровопролиття. Як відомо, ЄС ухвалив понад рік тому досить суворі санкції стосовно Узбекистану», – зазначив Том Портеус.

Туркменістан зарахували до найавторитарніших режимів у світі

Тим часом туркменський лідер Сапармурат Ніязов (нині вже покійний) продовжував курс керівництва країною, який експерти вносять до категорії найавторитарніших режимів у світі. У вересні у Туркменістані у в’язниці загинула кореспондентка Радіо Свобода Оґулсапар Мурадова. За словами західних правозахисників, пред’явлені їй обвинувачення були сфабрикованими, а після передачі її тіла родичам, останні виявили поранення на голові. Туркменська гельсінкська спілка заявила, що це «політичне вбивство».

У Казахстані впливовий опозиціонер став жертвою загадкового вбивства. Колишнього посла до Росії Алтинбека Сарсенбаєва та його двох соратників у лютому знайшли замордованими у передмісті столиці Алмати. Лідер опозиційної партії Сапсенбаєв відкрито критикував владу президента Нурсултана Назарбаєва. А в червні казахські журналісти виступили з протестом проти нового законодавства, яке різко обмежило виконання їхніх журналістських обов’язків.

У Таджикистані вкотре переміг президент Імомалі Рахмонов на президентських виборах, результати яких, за твердженням опозиції, були сфальсифіковані. А в Азербайджані під керівництвом президента Ільхама Алієва значно посилили тиск на свободу слова, заявляють представники міжнародної організації «Репортери без кордонів». Серед іншого, на якийсь час азербайджанці були позбавлені ретрансляції передач Радіо Свобода, Бі-Бі-Сі та Голосу Америки.

Лідери-союзники Путін і Лукашенка посилили тиск на права і свободи своїх громадян

Тим часом у Чечні, попри заяви російської влади, війна триває. В інтерв’ю Раді Свобода представник міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch Том Портеус зазначив: «Російська влада твердить, що війна завершена. Це неправда. Вона перейшла у підпілля і перетворилася на вельми брудну війну».

За словами Тома Портеуса, міжнародних правозахисників турбує і посилення президентом Владіміром Путіним державного контролю над незалежними засобами масової інформації та іноземними неурядовими організаціями.

Тим часом у сусідній Білорусі у 2006 році продовжив своє панування президент Аляксандр Лукашенка, якого західні країни вважають останнім тираном на європейському континенті. В документах ООН владі Лукашенки дорікають за численні порушення прав людини, фальшування виборів, запроторення до в’язниць політичних опозиціонерів і демонстрантів, а також застосування сили проти кандидатів від опозиції.
XS
SM
MD
LG