Доступність посилання

ТОП новини

Світ чекає на зміни в Туркменістані після смерті Сапармурата Ніязова


Про це заявили, зокрема, США і Євросоюз. А правозахисники закликають владу Туркменістану звільнити політв‘язнів і журналістів, кинутих у в‘язниці за роки правління Ніязова. За повідомленням туркменського телебачення, Сапармурат Ніязов, помер у ніч на четвер від серцевого нападу.


Про це заявили, зокрема, Сполучені Штати і Євросоюз.

А правозахисні організації закликають владу Туркменістану звільнити політв‘язнів і журналістів, кинутих у в‘язниці за роки правління Ніязова.

За даними туркменської Гельсінкської групи, в країні приблизно 4 тисячі політв‘язнів.

Офіційні представники Росії, України, Туреччини та інших країн висловили співчуття народу Туркменістану з приводу смерті керівника держави і наголосили, що сподіваються на мирний, конституційний характер зміни влади в країні.

Глава ОБСЄ Карел де Ґухт від імені своєї організації висловив готовність допомогти Туркменістану у проведенні демократичних реформ.

За повідомленням туркменського державного телебачення, Сапармурат Ніязов, помер в ніч із середи на четвер від серцевого нападу.

Виконувачем обов’язків президента Туркменістану призначили віце прем’єр-міністра і Міністра охорони здоров’я Гурбангули Бердимухаммедова. Хоча, за конституцією, виконувачем обов’язків лідера держави мали призначити спікера парламенту Туркменістану.

Сапармурат Ніязов, який очолював республіку понад 20 років, у 1999 році отримав статус довічного президента Туркменістану.

Його правління, за оцінками міжнародних правозахисних організацій, супроводжувалося грубими порушеннями прав людини. Голова європейської філії правозахисної організації “Репортери без кордонів” Ельза Відал висловила сподівання, що після смерті Сепармурата Ніязова у Туркменістані покращиться ситуація зі свободою слова.

Ельза Відал наголосила на необхідності реформ у Туркменістані: “Не дивлячись на усі повідомлення про порушення прав людини в країні, президент Ніязов отримував підтримку або пробачення багатьох держав через поставки нафти, які здійснював Туркменістан. Ми сподіваємось, що це віднині зміниться”.

А представник посольства США в Ашгабаті заявив, що його країна сподівається на демократизацію влади в Туркменістані.

Речниця Єврокомісії Емма Адвін висловила схожу позицію Євросоюзу: “Ми дізнались про раптову смерть президента Ніязова вранці. Ми очікуємо, що процес переходу влади відбудеться легітимно та у відповідності до Конституції. Ми сподіваємось, звичайно, що Туркменістан стане на шлях демократії, коли до влади прийде новий лідер”.

Тим часом, туркменська опозиція у вигнанні готується повернутись в країну після смерті Ніязова. Про це Радіо Свобода повідомив колишній міністр закордонних справ Туркменістану, а нині лідер Союзу демократичних сил країни Авди Кулієв.

Опозиційні лідери Туркменістану перебували за кордоном, оскільки на батьківщині їм загрожувало довічне ув’язнення.

В Туркменістані на понеділок призначили засідання Народної Ради. Цей орган, що складається з вищого керівництва держави, має визначити процес та дату проведення президентських виборів.

Похорон Сапармурата Ніязова відбудеться у неділю.

Сапармурат Ніязов народився в 1940 році в Ашхабаді. У 1985 році очолив Раду міністрів Туркменської РСР, був першим секретарем ЦК Компартії Туркменістану, з січня по листопад 1990 року – одночасно був і головою Верховної Ради Туркменської РСР.

У 1990 році Ніязов обрали президентом Туркменської РСР. А після ухвалення конституції 21 червня 1992 року на нових виборах він отримав 99,5% голосів, будучи єдиним кандидатом.

1 жовтня 1993 року сесія Меджлісу – парламенту Туркменістану присвоїла Сапармурату Ніязову почесний титул Туркменбаші – «глава туркменів».
XS
SM
MD
LG