Доступність посилання

ТОП новини

Чи отримають імперативний мандат місцеві депутати?


Тетяна Ярмощук Київ, 29 січня (RadioSvoboda.Ua) – Якою буде доля Закону “Про імперативний мандат для депутатів місцевих рад”? Чи ветуватиме Президент цей документ? Як оцінюють проанонсоване вето коаліція та опозиція?

У Секретаріаті Президента не виключають, що глава держави таки накладе вето на Закон “Про імперативний мандат для депутатів місцевих рад”.

Заступник керівника Секретаріату Ігор Пукшин вважає, що у Президента є на сьогодні усі підстави повернути закон до Верховної Ради зі вмотивованими пропозиціями: “Іншими словами, ветувати, оскільки зазначений закон суперечить Конституції”.

Можливе вето на цей закон не стало б сюрпризом для найбільших його лобістів-бютівців. Однак, Олег Білорус в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що вони від своєї позиції щодо запровадження імперативного мандату не відмовляться: “Це єдина можливість для того, щоб обрані за списком партії депутати працювали на реалізацію партійних програм. Якщо поправки будуть незначні – будемо їх розглядати, якщо буде вето в цілому – будемо долати”. Представники ж антикризової коаліції вважають, що підстави для ветування Закону “Про імперативний мандат для місцевих депутатів” таки є.

На думку регіонала Дмитра Святаша, деякі його пункти суперечать чинній Конституції: “Там є норма, яка має зворотну силу, що суперечить як загальним принципам цивільного права, так і чинній Конституції. Тобто, хоча б через це Президент має всі підстави для того, щоб накласти вето на цей закон. Цей закон не досконалий, тому що навіть у Конституції те, що стосується народних депутатів, визначений вичерпний перелік підстав з яких депутат може позбавитися мандату. Що стосується цього закону, то тут прописано, що за рішенням вищого органу партії, який висунув цих депутатів. Тобто, депутати перетворюються на кріпаків”.

12 січня Верховна Рада України ухвалила Закон “Про імперативний мандат для депутатів місцевих рад”. Коаліція підтримала цей документ в обмін на голоси Блоку Юлії Тимошенко за подолання президентського вето на Закон “Про Кабінет Міністрів”.
XS
SM
MD
LG