Доступність посилання

ТОП новини

Назарбаєв у Берліні – званий гість, якому доводиться чути не тільки компліменти.


Надія Кандиба Слухати: Німеччина, 30 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Тема енергоносіїв і шляхи їхнього постачання до Європи упродовж останніх днів – одна з головних міжнародних тем. Цій темі присвячений і спеціальний енергетичний форум у Брюсселі, в якому бере участь і український віце-прем''єр Андрій Клюєв. Привертає увагу оглядачів також візит до Німеччини президента Казахстану – як країни, яка є одним з найбільших експортерів енергоносіїв у світі. Німеччина головує в ЄС, а Євросоюз шукає альтернативні шляхи отримання палива, щоб зменшити свою залежність від Росії.

Німеччина -- Канцлер Німеччини Ангела Меркель та Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. 30 січня 2007 р.
Із Берліна президент Казахстану поїде до Києва, де обговорюватиме питання, пов’язані з поставками енергоносіїв, з українським керівництвом.

А в Берліні пана Назарбаєва приймала канцлер Німеччини Ангела Меркель і висловила підтримку Казахстану – як одній з найпріоритетніших країн регіону.

Після останніх інцидентів навколо поставок російської нафти та газу до Західної Європи Нурсултан Назарбаєв є званим гостем у Німеччині. Адже Кахастан може похвалитися достатньо великими покладами нафти, які ще не скоро вичерпаються.

Експерт Німецького товариства зовнішньої політики Александер Рар звернув увагу на те, що Назарбаєв вибрав вдалий момент для свого візиту до Берліна: «Німеччина, яка нині головує в Європейському Союзі, серйозно намагається диверсифікувати джерела енергопостачання, зменшити залежність від Росії. Казахстан, найбільша центральноазійська країна, розглядається, як потенційний партнер у справі такої диверсифікації».

Німеччина розробляє спеціальний план партнерства з Казахстаном

За обсягами поставки нафти до Німеччини Казахстан уже вийшов на п’яте місце. Нині в Берліні розробляють спеціальний план партнерства з цією центральноазійською країною. Казахстан приваблює німців також як цікавий ринок збуту, оскільки економічне зростання в цій країні сягає дев´яти відсотків. Александер Рар зазначає: «На пострадянському просторі Казахстан може похвалитися успіхом. Німецький бізнес зацікавлений інвестувати в цю країну, розвивати з нею статегічне партнерство. Назарбаєв бачить це, і його перебування в Берліні є сигналом того, що він готовий до співпраці».

Але, як зазначають німецькі оглядачі, й сам Казахстан потребує підтримки з боку Європейського Союзу й Німеччини, якщо врахувати, що він межує з такою країною, як Китай.

Правозахисники критикують Казахстан за порушення свободи преси

Щоправда, в Німеччині Нурсултану Назарбаєву доводиться чути не тільки компліменти. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» вказала на порушення прав людини в Казахстані. Правозахисники закликали канцлера Німеччини Анґелу Меркель та міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра під час бесіди з центральноазійським гостем порушити питання свободи преси.

Як відомо, значна частина казахських засобів масової інформації перебувають у руках родини Назарбаєва. Згідно з рейтингом «Репортерів без кордонів», за рівнем свободи слова Казахстан перебуває на 138-му місці серед майже 170-ти країн.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG