Доступність посилання

ТОП новини

Віце-прем’єр Клюєв обговорює у Брюсселі енергетичну співпрацю з ЄС та можливість західних інвестицій.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 29 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Енергетична співпраця між Україною та ЄС і можливість залучити в Україну європейські інвестиції — про це говорив у Брюсселі з представниками європейських інституцій і компаній український віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв.

Віце-прем’єр міністр України Андрій Клюєв
У понеділок Клюєв зустрівся з Комісаром ЄС із енергетики Андрісом Пієбалґсом, представниками банків та європейського бізнесу.

«Україні грошей потрібно багато, особливо що стосується енергетичного комплексу», — так прокоментував журналістам український віце-прем’єр свою зустріч із представниками двох банків — Європейського банку з реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку.

За словами Клюєва, його делегація зробила під час цієї зустрічі невеличку презентацію того, як Київ бачить інвестиційну програму для розвитку пріоритетних проектів у галузі енергетики і транспорту.

У Брюсселі програма насичена

У перший день візиту Андрій Клюєв зустрівся також із Комісаром ЄС із енергетики Андрісом Пієбалґсом та представниками провідних європейських компаній.

У вівторок програма брюссельського візиту віце-прем’єра України обіцяє бути щільною: Клюєв зустрічається з віце-президентом Єврокомісії, відповідальним за питання транспорту, Жаком Барро, Комісаром із зовнішніх відносин і політики сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер.

Заступник керівника українського Кабміну також виступить на Європейському енергетичному форумі, де розповість про енергетичний сектор України.

Окрім енергетичної співпраці України з Євросоюзом Андрій Клюєв говоритиме в Брюсселі про співробітництво в галузях інформаційній та транспортній, включно з розвитком загальноєвропейських транспортних коридорів.

Мова йтиме і про те, як готується Київ до переговорів про розвиток спільного авіапростору між Україною та Євросоюзом.

«Ми очікуємо ефективної співпраці з країнами ЄС, це стосується і поставок енергії до західноєвропейських країн», — запевнив Клюєв журналістів у Брюсселі.

Одним із важливих питань співпраці є те, як використовуватиметься нафтогін «Одеса — Броди». Заступник керівника українського уряду констатував, що нині нафтопровід, на жаль, працює не в тому напрямку, але він чекає реальних сигналів від Польщі, чи готова ця країна будувати далі цей нафтопровід. За словами Клюєва, за нинішніх цін на нафту та її транспортування «Одеса — Броди» може бути доволі ефективним проектом.

Про деякі подробиці Андрій Клюєв розповів в інтерв’ю Радіо Свобода

Р. С.: Чи встигли Ви досягти конкретних результатів під час першого дня візиту до Брюсселя? Чи пообіцяли представники Європейського інвестиційного банку і Європейського банку з реконструкції і розвитку конкретну підтримку проектам України?

А. К.: Є конкретні результати. Вже на виході проект «Укртранснафти», на виході проект компанії «Укренерго». Вже є результати, і ми опрацювали цілу низку проектів, із якими потрібно буде найближчим часом, може, місяць —два місяці працювати.

Р. С.: А чи буде нафтогін «Одеса — Броди» працювати не в зворотному напрямку, як зараз, а в прямому?

А. К.: Ми опрацювали кроки, які потрібно зробити і Україні, і нашим партнерам для того, щоб проект «Одеса — Броди» зміг працювати в прямому напрямку. У першу чергу, це потрібно, щоб ми зробили консорціум між тими державами, які мають нафту, чи з тими компаніями, які мають нафту. Консорціум, у який будуть входити підприємства, які купують нафту, і компанії, які транспортують нафту. Після того, як ми створимо такий консорціум, буде ухвалене політичне рішення працювати в прямому напрямку, а законопроект про передачу в концесію нафтопроводу «Одеса — Броди» в нас уже готовий. Цей законопроект ми направимо до Верховної Ради, і після його ухвалення ми зможемо передати в концесію нафтопровід «Одеса — Броди» цьому консорціумові.

Р. С.: У який термін може бути створений консорціум?

А. К.: Що стосується української сторони, то в тримісячний термін ми це можемо зробити.

Р. С.: А чи відчуваєте Ви особисту відповідальність за те, що нафтогін «Одеса — Броди» досі працює в зворотному напрямку?

А. К.: У мене є особиста відповідальність. Я займався цим проектом наприкінці 2003-го і весь 2004 рік. На мою думку, цей проект був спочатку так зроблений, що при його експлуатації заклали багато проблем. Потрібно було спочатку розробити організаційні структури експлуатації даного проекту, зробити сам проект із техніко-економічним обґрунтуванням, а після цього вже будувати цей нафтопровід. Але було зроблено все таким чином, що спочатку побудували, а потім почали, як завжди, думати, як же його експлуатувати.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG