Доступність посилання

ТОП новини

Україна має шанс скористатись з американських протиракетних комплексів у Центральній Європі.


Мар’яна Драч Прага, 24 січня 2007 року (Radio Svoboda.Ua) – Пропозиція офіційного Вашингтона розмістити нові системи протиракетної оборони у Чехії та Польщі викликала обурення Росії, а українська влада зберігає нейтралітет. Експерти ж радять офіційному Києву ініціювати переговори про участь у західних оборонних програмах.

Посол Сполучених Штатів в Україні Вільям Тейлор у вівторок у Києві пояснював, що розміщення американських протиракетних систем у Центральній Європі вимагають сучасні виклики міжнародної безпеки. Вільям Тейлор: "Переговори з цього приводу лише розпочинаються. Діяльність цих систем не спрямована проти будь-якої країни. Призначення цих систем полягає у тому, щоб забезпечити захист країн Європи – включно й України – від можливості нападу з боку держав, які знаходяться на Близькому Сході. А також країн, які можуть мати доступ до військових ядерних озброєнь. Але повторюю: переговори тільки розпочинаються".

Росії не подобаються американські радари

Міністр оборони Росії Серігй Іванов у середу засудив ініціативу Вашингтона. За оцінкою Росії, північнокорейські, чи іранські ракети не долетять до Європи.

Серігй Іванов: "Нам говорять, що створення такої системи та району її позиціонування необхідне для перехоплення ракет, які можуть запустити проти США або їхніх союзників у НАТО Північна Корея та Іран. На це ми відповідаємо, знаючи реальне становище, що ані північнокорейські, ані іранські ракети долетіти до вказаного району не здатні, оскільки їх не існує. Виникає закономірне питання: проти кого створюють ці системи протиракетної оборони?".

Україна ж вважає, що можливе розміщення американської системи протиракетної оборони є внутрішньою справою Чехії і Польщі. Про це сказав Радіо Свобода речник Міністерства оборони, підполковник Андрій Лисенко: "Це право кожної країни вирішувати, чи розміщати військові бази Сполучених Штатів, чи не розміщати. А Росія також вправі висловлювати свої думки з цього приводу. Стосунки і з тими, і з тими країнами у нас дружні. Тому якихось явних загроз Україна не відчуває".

Американські радари у Польщі і Чехії захищатимуть і Україну?

Американські плани впливають на безпеку України, вважає керівник наукових програм київського Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець: "Позитивний чинник полягає у тому, що системи протиракетної оборони, розміщені в Польщі або Чехії, так чи інакше створять парасольку, під яку також попадає і Україна. Коли ми говоримо про негатив, то насамперед він формується політикою російської сторони, яка заявила про те, що вона буде робити кроки у відповідь на плани США".

Україна може зміцнити протиракетну парасольку

Сергій Згурець також зауважує, що Україна може зміцнити протиракетну парасольку, яку ініціюють Сполучені Штати. Йдеться про станції попередження про ракетний напад, які розміщені в Мукачевому і Севастополі: "Ці станції фактично контролюють ракетонебезпечний район, який збігається з розміщенням майбутніх баз у Чехії і Польщі. І ці станції, які перебувають на українські території, сьогодні працюють на інтереси російських ядерних сил. З іншого боку, через 2-3 роки Росія відмовиться від послуг цих станцій, бо вона на своїй території створює подібні станції. І тому Україні вже сьогодні треба починати переговори з європейською стороною та американцями про можливості використання цих станцій для загального посилення радіолокаційного поля протиракетної оброни, яке буде створювати американська сторона над європейським континентом".

В оборонному відомстві в Києві погоджуються, що Україна має скористатись цим шансом. Андрій Лисенко: "Дійсно, Росії не вигідно сплачувати Україні дуже великі кошти за те, щоб отримувати інформацію з України з цих станцій. Ці станції могли б увійти в європейську систему попередження ракетного нападу. Я думаю, що найближчим часом такі переговори матимуть місце".

Але чи це не ускладнить відносин з Росією?

"Питання, звичайно, будуть, тому що всі кроки, спрямовані на підтримання безпеки, підняття ступеня безпеки, це все аналізується і російськими експертами, і європейськими експертами, і експертами за океаном. Тому я думаю, що ці кроки будуть обов‘язково узгоджуватися і з російською стороною. Але Україна буде ухвалювати рішення. Це її право", – сказав Радіо Свобода речник Міністерства оборони Андрій Лисенко.

Матеріали до теми:

• Розташування американського протиракетного радару – перше випробування нового уряду Чехії.
XS
SM
MD
LG