Доступність посилання

ТОП новини

Найдорожчі міста Європи: Київ уже майже серед них.


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 18 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — За даними консультаційно-аналітичної компанії “Global Property Guide”, Монако має найдорожче житло у Європі. За ним ідуть Лондон, Париж та Амстердам. Квартира в 120 квадратних метрів у будь-якому з цих місць коштує близько 800 тисяч євро. Як зазначають українські експерти, і Київ стрімко наближається до цього рівня. Деякі помешкання у центрі столиці України власники вже оцінюють у понад мільйон євро.


Фахівці українського ринку нерухомості стверджують, що в Україні зберігаються підстави для зростання цін на житло. Серед причин цього називають, насамперед, недостатню конкуренцію серед забудовників та непрозорість їхніх відносин із місцевою владою.

Попит, як і в попередні роки, значно перевищує пропозицію, і, на думку експертів, така тенденція навряд чи буде зламана у найближчі роки, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. «Пропозиція квартир не може зростати такими шаленими темпами через те, що не лише збудувати — проблема, а навіть одержати ділянку під забудову. Тому досить обмежена пропозиція квартир на сьогоднішній день».

Житло дорожчатиме далі

Минулого року, за даними експертів, ціни на житло загалом по Україні піднялися в середньому на 10%. У Києві за рік квартири подорожчали на 66%, а за останні п’ять років — на 900%.

Одним із факторів цього заступник директора Інституту реформ Юрій Змій вважає позиціонування українського ринку нерухомості як привабливого для вкладення громадянами вільних коштів. Як зазначив експерт в інтерв’ю Радіо Свобода, близько 60% оборудок на ринку житла здійснюється з метою подальшого його перепродажу через деякий час за більшою ціною: «Минулорічна динаміка зростання цін — близько 10%, — я думаю, найближчими роками ще збережеться, якщо не буде якихось кардинальних різких економічних пертурбацій. Наприклад, зміни курсу валюти, чи якщо влада вживатиме якихось радикальних заходів на ринку нерухомості — запровадженням податку на нерухомість чи ще якимось методами».

Винні недорозвинені ринкові відносини

Іще один аспект, за яким фахівці «Global Property Guide» оцінювали європейську нерухомість: рівень орендної плати. За їхніми даними, найбільше платять за орендоване житло у Східній Європі, зокрема, у Молдові, Польщі, Болгарії та Словаччині. Упродовж року власники тамтешніх апартаментів за рахунок орендаря можуть повернути понад 10% від вартості помешкання.

Фахівці «Global Property Guide» пов’язують це, насамперед, із недостатнім рівнем розвитку ринкових відносин у цьому регіоні, що супроводжується доволі високим ступенем ризиків, а саме — високим рівнем корупції та політичної нестабільності.

Українські ж експерти зазначають, що схожі тенденції спостерігаються і в Україні.

Матеріали до теми:

• Україна і світові економічні звіти: поганенько, але є сподівання. • Український ринок нерухомості: затишшя перед новим сплеском?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG