Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада подолала вето Президента на Закон про Кабмін. Що це означатиме для політичної системи України?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на ваш комп''ютер для подальшого прослуховування слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: політологи Олександр Дергачов та Сергій Грабовський.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

РС: Сьогодні Верховна Рада більшістю в 366 голосів подолала вето Президента на Закон про Кабінет Міністрів. Свої голоси до антикризової коаліції приєднав блок Юлії Тимошенко.

Чи означає це, що політична система України зазнає змін. Якщо так, то яких саме? Спробуємо з’ясувати це у ході нашої розмови.

Ведучий: Кирило Булкін
А на початку я хотів би запитати вас, що найважливіше, на вашу думку, з подій, які відбулися сьогодні? Ухвалення самого закону про Кабмін у версії антикризової коаліції? Ті повноваження, які матиме уряд внаслідок цього закону? Чи процес, як саме це відбувалося, зі спробою блокування трибуни “Нашою Україною” та нулем голосів за поправки Президента на табло? Чи той факт, що Блок Юлії Тимошенко долучив свої голоси до подолання вето? Але ж чільниця блоку стверджує, що це суто ситуативна домовленість?

Отже, розставте у вашому розумінні пріоритети важливості з того, що відбулося сьогодні.

Олександр Дергачов: Сьогодні ми побачили найбільш відверті дії основних політичних акторів, які, мабуть, переосмислювали останні місяці, що відбувається, які є тенденції, і обирали тактику на наступний період. Моє враження таке, що сьогодні вже не стоїть на порядку денному питання про дострокові парламентські вибори з будь-якого приводу і у будь-який спосіб. Всі розуміють, що треба існувати зараз за умов такої коаліції, такого уряду, тих переваг, впливу, які має Партія регіонів і її сателіти.

БЮТ, якому було досить важко знайти такий осмислений спосіб існування в нереволюційний період, коли не має досвіду ефективної роботи як парламентської опозиції, коли не вистачає отакого вуличного спілкування з масами електорату, коли немає близьких якихось шансів, щось радикально змінити, треба виживати чи, мабуть, завойовувати свої позиції і свої привілеї в цих умовах.

Це було в основі домовленостей між Партією регіонів і БЮТ. Почалася нова гра у новому співвідношенні сил.

Сергій Грабовський: Сьогодні українська політика остаточно, здається, вже перетворилася на п’єсу Леся Подерв’янського, про яку можна говорити, власне кажучи, тільки його мовою, і персонажі якої такі ж абсурдні і химерні, якщо не вживати більш міцних слів, як персонажі п’єс Подерв’янського. Це перше.

А друге... Ми сьогодні, рядові, нормальні громадяни, які трошки вміють думати, аналізувати, пересвідчилися, що політичні гравці живуть у своєму світі, абсолютно іншому, ніж живе 90% чи 95% виборців, і займаються розв’язанням своїх проблем, зовсім не проблем країни.

Із однієї абсурдної система влади, яка була за часів Леоніда Кучми, Україна рушила в іншу, не менш абсурдну і дурнувату, сказав би я, систему влади, яку можна назвати вже “імені Януковича-Мороза-Тимошенко”.

РС: Хто, на вашу думку, переміг, а хто зазнав поразки?

Олександр Дергачов: Я не казав би про якусь перемогу. Ті, хто мав перевагу, зокрема і закріплену в Конституції, ті скористалися цією перевагою і заповнюють лакуни, вакуум правовий. Треба було дійсно ухвалювати закони, тільки на свою користь, оскільки є машинне голосування, оскільки відбулися такі домовленості.

Тобто, можна сказати, що переміг пан Янукович, що знайшли свій інтерес його союзники в даному випадку. Але насправді тут немає особливо нічого несподіваного такого. Це не було сутичкою, це була комбінація.

Олександр Дергачов
Сергій Грабовський: Я почну з тих, хто програв.

Україна остаточно довела, що вона не є правовою державою. Це не заповнення правових лакун, це їх заповнення абсолютним правовим нігілізмом.

Справді цей закон не стикується з Конституцією, він не стикується зі здоровим глуздом. Я не знаю жодної країни у світі, де призначення прем’єра парламентом йде повз главу держави. Не існує таких! Це винахід України! Україна може увійти в Книгу рекордів Гіннеса за ідіотизмом і абсурдністю політичної системи.

РС: А виграв хто?

Сергій Грабовський: А виграли ті, хто звик грати без правил цивілізованих, без публічної політики, а за “понятіями”.

РС: Подання до Конституційного Суду стосовно скасування політреформи з боку блоку Юлії Тимошенко... Які перспективи має ця ініціатива?

Сергій Грабовський: Не буде скасування політреформи! Це мій прогноз.

РС: А чи буде БЮТ всерйоз боротися за це?

Сергій Грабовський: А як він буде за це боротися? Виводити мільйони людей на вулиці чи набирати кваліфікованих юристів? От як він буде за це боротися?

Олександр Дергачов: Ми маємо ще одну барикаду і ще одну невизначену величину. Це КСУ. Він тримає паузу досі і не ухвалив жодного рішення. Мабуть, сьогодні він шукає не тільки юридичне обґрунтування тих чи тих рішень, а й вірний тон поведінки.

На нього так чи так впливають з різних боків. Думаю, що він займе дуже помірковану і гнучку позицію, але все ж таки ми будемо триматися в правовому полі. Недосконалості залишаться, багато буде ручного управління, боротьба буде продовжуватися, ми матимемо ситуацію керованого конфлікту.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG