Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії проводять конференцію, присвячену працевлаштуванню українців.


Мар’яна Драч Прага, 15 лютого 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Хто і як має дбати про українців, які працюють за кордоном? Сьогодні в Празі має відбутися перша українсько-чеська конференція "Проблеми легального перебування на працевлаштування громадян України те території Чеської республіки".

Олексій Зарицький
(© RadioSvoboda.Ua)
Конференцію за участю урядовців та експертів з обох держав влаштовує Відкрита європейська академія політики та економіки Чехії під егідою українських дипломатів в Празі. Перед початком форуму Радіо Свобода запросило до розмови радника Посольства України в Чехії Олексія Зарицького.

- Яка мета конференції?

- Метою конференції є обмін інформацією з метою вироблення в майбутньому чіткого механізму працевлаштування українських громадян на території Чеської республіки. Адже на фоні високого рівня розвитку українсько-чеських відносин у політичній, торговельно-економічній, гуманітарній та інших сферах, існують деякі проблеми, пов’язані з працевлаштуванням.

- З якими проблемами найчастіше стикаються українці, які хочуть влаштуватися на роботу в Чехії, чи вже тут працюють?

- Тут проблеми насамперед соціального забезпечення медичним страхуванням, визнання документів про освіту. Йдеться, зокрема про виплати пенсій, заробітної плати, компенсації в разі нещасного випадку на виробництві і так далі.

- Чи Україна і Чехія збираються підписувати нові міждержавні угоди, які б захищали права українців?

- Якраз зараз в Чеській республіці перебуває заступник міністра праці та соціальної політики України пані Наталя Іванова, яка зустрілася тут в Празі зі своїм чеським колегою Маріаном Гошеком. І це питання порушували щодо вдосконалення договірно-правової бази. Йшлося про те, що між Чехією та Україною вже існувала угода про взаємне працевлаштування. Але дія цього закону завершилася в 2002 році. І з 2004 року діє новий, це вже внутрішній закон Чеської республіки, який регулює в тому числі і ці питання. І тому якраз чеська сторона сказала про те, що немає потреби сьогодні укладати якийсь новий договір, оскільки це питання вже регулюється внутрішнім законодавством Чеської республіки. Ідеться лише про вдосконалення механізму реалізації цього закону.

- Скільки взагалі в Чехії працює українців легально і можливо у Вас також є неофіційні дані?

- Станом на кінець 2006 року дозвіл на постійне проживання в Чеській республіці мають близько 24 тисяч осіб. А на тимчасове перебування, це 1 або 2 роки, дозвіл отримали близько 77 тисяч українців. Тобто, понад 100 тисяч громадян України мають дозвіл на легальне перебування на території Чеської республіки. Як правило, наші громадяни працюють сумлінно. Вони працюють в таких сферах як промисловість, будівництво, в сфері обслуговування. В цілому, за нашими даними, в Чехії перебуває близько 150 тисяч українських громадян. Тобто, близько 50 тисяч перебуває поки що нелегально і в зв’язку з цим також виникають певні проблеми. Є конкретні пропозиції і ми їх будемо розглядати на конференції.
XS
SM
MD
LG