Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові парламентські вибори: міф чи реальність?


Тетяна Ярмощук Київ, 12 лютого (RadioSvoboda.Ua) – “Наша Україна” та Блок Юлії Тимошенко дострокові вибори до парламенту називають кінцевою метою спільної опозиційної діяльності.


Курс на дострокові парламентські вибори. Таку мету перед собою поставили керівники БЮТу та “Нашої України”. Юлія Тимошенко вірить, що це цілком реально, однак перше слово, на її думку, має сказати Конституційний Суд.

“Наша фракція подала звернення до КСУ. Ми сподіваємося на те, що КСУ підтвердить наявність таких правових підстав. Якщо КСУ зробить висновки правосудні, вірні, то далі Президент має вже волю підписати чи не підписати указ щодо оголошення розпуску парламенту і оголошення дострокових виборів. Мені здається, що і Президент, і його команда сьогодні усвідомлюють, що іншим шляхом, крім дострокових виборів, є тільки панування Януковича до 2011 року. А панування до 2011 року – це практично є приватизація країни і зміна всіх ключових пріоритетів нашої країни”, – зазначила Юлія Тимошенко в інтерв’ю Радіо Свобода.

“Наша Україна” ще не визначилася щодо можливого блоку з БЮТ

Нашоукраїнці кажуть, що ймовірність спільного списку з Блоком Юлії Тимошенко ще не обговорювали, однак у разі підвищення прохідного бар’єру не виключають такої можливості. Михайло Поживанов в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Будемо дивитися, якщо буде ухвалений певний указ про розпуск парламенту, то вже зміни в законодавство вноситися не будуть. Тоді, я думаю, “Наша Україна” зможе самостійно подолати тривідсотковий бар’єр. А якщо найближчим часом прохідний бар’єр буде змінений, то тоді, можливо, є сенс починати переговори з Блоком Юлії Тимошенко про утворення єдиного блоку на чолі з самою Юлією Тимошенко”.

“Дострокові вибори і справді реальні...”

У можливість дострокових виборів вірять і деякі політичні експерти. Так, на думку Олександра Палія, цього разу Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” можуть отримати шанс: “Дострокові вибори і справді реальні, якщо буде ухвалене відповідне рішення Конституційним Судом, якщо будуть створені належні правові передумови. Така можливість і справді існує, оскільки була низка процедурних порушень з боку Партії регіонів та антикризової коаліції при створенні більшості. Саме тому ці політичні сили (НУ, БЮТ) можуть отримати шанс”.

Минулі парламентські вибори в Україні відбулися у березні минулого року. До наступних чергових ще 4 роки.
XS
SM
MD
LG