Доступність посилання

ТОП новини

Польща зміцнює свою енергетичну безпеку.


Єва Поштар Слухати: Варшава, 8 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок польський уряд ухвалив заходи, мета яких – енергетична безпеки держави. Першочергове завдання – забезпечення альтернативних джерел постачання нафти. У польському уряді не приховують, що схвалений державний план дій виник у відповідь на паливну кризу, до якої місяць тому призвело енергетичне білорусько-російське протистояння.

Польща – нафтовий термінал, який постачає нафту з російського нафтогону «Дружба» на польські нафтоочисні заводи. Гданськ, 9 січня 2007 р.
Міністр економіки Польщі Пьотр Возняк сказав на прес-конференції: «Найважливішим питанням урядової програми є доступ до джерел постачання нафти. Урядові не під силу наказувати енергетичним компаніям робити закордонні інвестиції в нафтові родовища. Але ми це їм пропонуємо і всіма силами будемо підтримувати».

Нафта із дна Північного та Балтійського морів

Як стало відомо в четвер, нафтова компанія «Лотос» веде закордонні переговори про участь у розробках нафтових родовищ. Йдеться в першу чергу про родовища нафти на дні Північного моря та в Казахстані. Компанія добуває також нафту з дна Балтійського моря. Плануючи диверсифікацію джерел постачання нафти, польський уряд не бажає об''єднання та приватизації своїх енергетичних компаній.

Фахівці вважають, що Польщі поширити участь у розробках закордонних родовищ нафти допоможе уряд США. Це питання обговорювали під час польсько-американських переговорів про розміщення в Польщі елементів «протиракетного щита».

Прокоментувати цю справу Радіо Свобода попросило публіциста щоденника «Газета виборча» Анджея Кубліка: «У цій справі не було офіційної заяви уряду США. Однак уже не перший рік Польща має зацікавлення щодо проекту транспортування до Європи каспійської нафти. Суттєвим елементом проекту є нафтопровід Одеса - Броди - Плоцьк. Прикро, але на мою думку, про нього лише говорять, а не втілюють у життя».

«Православний» нафтопровід

Тим часом в середу уряди Болгарії, Греції та Росії підписали договір про спорудження так ваного «православного» нафтопроводу. Передбачається, що каспійська нафта попливе на Балкани з російського порту Новоросійськ. Щодо цього проекту публіцист «Газети виборчої» Анджей Кублік зазначає: «Коли виникне так званий «православний» нафтопровід, тоді, на мою думку, шанси українсько-польського нафтопроводу значно зменшаться. Це тому, що в басейні Каспійського моря обмежені родовища нафти».

Міжнародна ситуація спонукує польський уряд прискорити дії для здійснення енергетичної безпеки держави. Тому в березні польський прем’єр збирається до Кувейту, а президент Лех Качинський – до Казахстану.

Матеріали до теми:

• Європа стривожена припиненням поставок нафти з Росії. • Енергетичній безпеці Польщі не загрожує перекриття нафтогону «Дружба». • Прем''єр Польщі Ярослав Качинський з візитом в Україні.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG