Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний суд у Гаазі виніс вирок у справі позову Боснії і Герцеґовини проти Сербії.


Аннамарія Рамач Слухати: Белград, 22 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У Гаазі сьогодні завершився 14-річний процес, який Боснія і Герцеґовина вела проти Сербії. Перед найвищою юридичною інстанцією ООН вперше в історії відбувся процес проти держави за скоєння геноциду. Міжнародний суд звільнив Сербію від відповідальності за геноцид під час боснійської війни, але й водночас визнав вбивство 8 тисяч боснійських мусульман у місті Сребрениця у 1995 році геноцидом.

Боснія-Герцоговина -- Боснійська мусульманка молиться за рідних, похованих на військовому кладовищі у Сараєво. 25 лютого 2007 р.
Ще 1993 року був поданий позов до Міжнародного трибуналу в Гаазі проти Союзної Республіки Югославії. У позові Боснія і Герцеґовина вказувала на те, що Югославія, разом із самопроголошеною республікою боснійських сербів, чинила геноцид над мусульманським населенням. Обвинувачена країна, до складу якої входила і Чорногорія, більше не існує. А її офіційною правонаступницею стала Сербiя.

Боснія звинувачувала уряд у Белграді під керівництвом президента Слободана Мілошевича у наданні збройної і фінансової допомоги та заохочуванні боснійських сербів проводити етнічні чистки мусульман та хорватів. Тоді як Сербія відкидала будь-яку відповідальність за дії парамiлiтарних угруповань у Боснії під час війни 1992-1995 років.

Суд виніс рішення, що геноцид не чинився на всій території Боснії і Герцеговини, а був скоєний на обмеженій території Сребрениці, де у липні 1995 році боснійські серби розстріляли понад 8 тисяч мусульман.

Сербія не запобігла геноциду у Сребрениці

Суд виніс вирок, у якому сказано, що Сербія не несе відповідальності за участь, співучасть або надання допомоги у скоєнні геноциду у Боснії та Герцеґовині. Проте суд звинувачує Сербію у тому, що вона – не зробила достатньо,щоб запобігти геноциду у Сребрениці.

Із цього приводу речник Прокуратури у справах організованої злочинності Сербії Бруно Векарич заявив: «Цей вирок має не лише свої формально-правові ознаки, але, на мою думку, має й історичне значення. Насправді, він відкинув цю казку, що серби є геноцидним народом. З іншого боку, існувала певна неактивність державних органів Сербії, щоб запобігти такому злочину, який був скоєний у Сребрениці».

Сербська влада позитивно сприйняла вирок

Як передають ЗМІ в Белграді, сербська сторона задоволена таким завершенням процесу. Задоволені й лідери боснійських сербів.

Тим часом, деякі боснійські урядовці неофіційно висловлюють розчарування. У Сараєві сподівалися, що Суд назве Боснію і Герцеговину жертвою сербської агресії, а Сербію – агресором.

Перед будинком суду група боснійців скандувала: "Геноцид! Сербія! Геноцид! Геноцид!"

Президент Сербії Борис Тадич назвав судовий вирок дуже важливим, зазначивши: «Для нас дуже важлива та частина, у котрій мовиться, що Сербія не вжила усіх необхідних заходів для того, щоб запобігти геноциду в Сребрениці». Тадич наголосив, що необхідно терміново співпрацювати з Міжнародним трибуналом для колишньої Югославії: «Дуже важливо, щоб парламент якомога швидше ухвалив декларацію, якою однозначно засудить злочин, скоєний на території Сребрениці. Це також означатиме виконання частини сьогоднішнього вироку міжнародного суду правди у Гаазі».

Згідно з рішенням Суду, Сербія зобов’язана виплачувати фінансову компенсацію. Також, згідно з вироком, Сербія має надати Боснії, так би мовити, «символічну компенсацію» – негайно реалізувати повне співробітництво з Гаазьким трибуналом та видати обвинувачених, насамперед Ратка Младича.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG