Доступність посилання

ТОП новини

Люди та звірі.


Микита Моісеєв, Олександр Лащенко

Рівно рік працює Закон України "Про захист тварин від жорстокого поводження". Його долею захисники тварин опікувалися майже десятиліття і сьогодні із сумом констатують:

1) закон досі не запрацював у повну силу, подекуди ставлення до тварин так і лишилося жахливим; 2) сьогодні, у річний ювілей закону під загрозою саме його існування;

Чому ж захисники тварин б’ють на сполох і чи бодай на мізер покращилось ставлення українців до тварин?

Історична довідка

Ще десять років тому під Києвом, у Пирогово, існувала справжнісінька шкуродерня, бійня, де бездомних тварин не просто вбивали – їх катували і мучили. Ці жахливі факти на прохання громадської організації “СОС“, яка опікується безпритульними тваринами, відзняли на відео німецькі журналісти. Почався скандал міжнародного масштабу – до посольств України у Європейських країнах посипалися листи протесту і заклики припинити катування тварин.

Під тиском міжнародної спільноти шкуродерню було закрито, на її місці СОСівці побудували притулок, де тварин годують, лікують і стерилізують. До евтаназії (умертвіння) там вдаються лише у безвихідних ситуаціях – коли тварина безнадійна хвора та страждає. Існує притулок на пожертви іноземних меценатів.

На заміну шкуродерні столична влада відкрила інший “центр” – “Тварини в місті”. Він начебто мав застосовувати гуманні методи до тварин вулиць, однак звіт цієї організації за 2000 рік “гуманністю і не пахне: знищено понад 23 тисячі тварин, простерилізовано лише... 131 собаку. Наразі організацію закрито. А скільки ще таких “організацій” у регіонах?

Але до справ “законних”... Закон, що проіснував рік наразі може бути змінений. За словами президента СОС Тамари Тарнавської зімни можуть торкнутись самої концепції Закону, починаючи з його назви. Так, проект щодо внесення змін до Закону "Про захист тварин від жорстокого поводження" вже проаналізувала комісія Верховної Ради і радить направити його на доопрацювання. Але пані Тарнавська стверджує, що доопрацьовувати його не збираються, а одразу передадуть у комітет, деякі члени якого начебто надто зацікавлені у тому щоб поправки потрапили до сесійної зали саме у такому вигляді.

Тамара Тарнавська, президент громадської організації СОС:"Наші джерела у Раді стверджують що відправляти на доопрацювання закон не будуть. Натомість його почне розглядати профільний комітет. А я знаю, що у цьому комітеті є люди, дуже зацікавлені у тому щоб проект потрапив у сесійну залу саме у такому вигляді. І якщо вже він туди потрапить то зупинити коаліцію не буде ніякої можливості. Нам лишається бити на сполох і готуватись до пікетувань.".
(фото з сайту umoloda.kiev.ua)
Що ж це за поправки? По-перше, планується змінити назву Закону на “Закон про основні засади утримання тварин та забезпечення їх захисту”. Це неправильно - каже Тамара Тарнавська, адже згідно з Європейськими нормами мова має саме про захист – першим пунктом. А правила утримання мають регулюватися відповідними актами. Щодо самої суті, то змінений Закон вже не захищатиме сільськогосподарських тварин, диких тварин, тварин для навчальних експериментів, видовищних заходів, у спорті тощо. Крім того виключено положення щодо діяльності громадських організацій у сфері захисту тварин. Це означає, що такі організації, а їх зараз в Україні чимало, не матимуть не лише жодного впливу, але й фактично інформації. Враховуючи той факт що зміни до Закону пропонуються депутатами від Партії Регіонів можна із великою долею вірогідності прогнозувати, що вони будуть прийняті – впевнена Тамара Тарнавська.

За останні роки тема захисту тварин набула певного розголосу і привернула громадськість, однак поки що це мізер, адже до усвідомлення проблеми по всій Україні ще далеко. Столиця як завжди “попереду тяги” і деякі нововведення тут вже впровадили. Наприклад, з 7-го березня заборонено проводити евтаназію безпритульних тварин. За словами директора комунального центру ідентифікації тварин Світлани Берзіної у Києві вже створена спеціальна комісія з питань захисту бездомних тварин. Влада планує дослідити як поводять себе на волі стерилізовані тварини, впроваджувати стерилізацію як основний метод обмежень популяцій собак та кішок, крім того обіцяють розширити мережу комунальних ветеринарних клінік, які власне і робитимуть стерилізацію.

Світлана Берзіна, директор центру ідентифікації тварин:“Наразі у Києві працює 2 великі притулки для тварин – громадської організації із захисту тварин “СОС” та комунальний. Ще два притулки у Гостомелі та Ясногородці – невеликі. І взагалі притулки не справляються з обсягом, тому столична влада планує всіх безпритульних тварин стерилізувати.”
(фото з сайту ecolabel.org.ua)
Однак і досі у центральних парках Києва та на Хрещатику можна побачити соколів та сов, поні, верблюдів та мавпочок, які заробляють для своїх господарів позуванням перед фотокамерами. При цьому далеко не всі з цих тварин живуть у нормальних умовах. На свої очі бачив як напівп’яні молодики-наглядачі цькували і лякали своїх же поні у парку Шевченка. Тварини лише відводили очі і дивились сумно-сумно... А поруч на майданчику бігають маленькі дітки і бачать ставлення дорослих дядь до беззахисних істот. У когось це викличе спротив і відразу, а хтось може зробити протилежні висновки і перейняти таку поведінку.

Власне, відсутність культури і є головною причиною ганебного ставлення до братів наших менших – у цьому переконаний кінолог Олексій Таран. Він впевнений, що тварина без причини не вкусить. Якщо нападає на вулиці - це скоріш за все через агресивну поведінку людини. Тобто це або захисна реакція, або якась стресова ситуація. Дуже рідко собака може напасти без причини, це психічні розлади, які трапляються нечасто.

Психолог Наталія Кухтіна теж погоджується, що Викорінити негуманне ставлення до тварин можна лише шляхом виховання людей. Погане ставлення до звірів може бути пов’язане з відсутністю добра у сім’ї або поганим вихованням.

А як за кордоном?

У США до притулків щороку потрапляє до 8 мільйонів собак та кішок. Половину з них усипляють, а решту забирають нові хазяї. Загалом у Штатах близько 5 тисяч притулків, вони є чи не у кожному великому селищі. Права тварин там захищаються рядом законів. Наприклад якщо водій наїхав на тварину він зобов’язаний повідомити поліцію; за знущання над тваринами можна потрапити у в’язницю (на відміну від українського кримінального кодексу, де теж є схожа стаття, американські закони діють).

І взагалі у розвинених країнах зовсім по-іншому ставляться до тварин – полювання наприклад це страшний гріх у Великобританії, і член парламенту скоріше зізнається у нетрадиційній сексуальній орієнтації, аніж у симпатії до полювань. Німці наприклад можуть дозволити собі за власний кошт вивозити з України безпритульних тварин, до того ж із каліцтвами – тобто таких, яких в Україні ніхто б і не подумав взяти! І такі прецеденти є. Тобто рівень культури і усвідомлення того, що ж насправді є жива істота у Європі набагато вищий. Годі й казати про ставлення до свійських тварин в Україні або методів “утилізації” на м’ясокомбінатах. Свідки виготовлення ковбаси у більшості своїй перестають вживати цей продукт. А у Данії (до слова сказати – найбільший виробник свинини) закон зобов’язує власників свиней мити під душем (!) своїх улюбленців щоденно(!!!). А ви коли-небудь були на українській свинарні? Якщо ні, то раджу принагідно спробувати, і не забудьте взяти з собою протигаз!

Те що люди – найжорстокіші з живих істот на Землі є доконаним фактом. Лишається незрозумілим тоді, чому ж серед людей лайливі слова так часто мають тваринне походження: козел, собака, корова, свиня, пацюк... До речі, європейці та американці тут не виняток, тож можна припустити що зневажливе ставлення до тварин і там не викорінилося до кінця. Втім, не все так песимістично, адже думки опитаних нами перехожих залишають надію, що ставлення до тварин в Україні принаймні не погіршуватиметься.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:




Глас Народу:
Як в Україні ставляться до тварин?
Ліна, школярка:
- Дуже жаль тваринок бездомних. Так само як і людей безпритульних.
Олександр, викладач екології:
- Україна – європейська держава, і Київ – європейське місто. Потрібно більше профільних громадських організацій, тоді з безпритульними тваринами проблем не буде.
Юля, школярка:
- Дуже жаль тварин яких люди викидають на вулицю. Їх треба забирати до притулків, а вбивати не можна.
Ігор:
- Я годую безпритульних тварин, якщо є така можливість. Я їх не боюся, бо маю власний підхід: вожака треба нагодувати окремо. А взагалі треба будувати притулки і за рахунок міста стерилізувати тварин.
Дарина, інженер-технолог:
- Безпритульні тварини є рознощиками небезпечних інфекцій, крім того вони нападають на людей. Їх потрібно вбивати.


Юрій, студент:
- Я взагалі-то боюсь собак, не люблю їх торкатися, але мені безпритульні тварини не заважають. Гадаю, треба створювати для них притулки.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG