Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко пропонує Короля.


Тетяна Ярмощук Київ, 7 лютого (RadioSvoboda.Ua) – Президент визначився із головою СБУ. Віктор Ющенко хоче бачити на цій посаді нашоукраїнця Віктора Короля.


59-річний нашоукраїнець Віктор Король народився у Чернівцях. До армії працював токарем. Потім закінчив Львівську школу міліції та пішов працювати у карний розшук Управління внутрішніх справ Чернівецької області. У 1993 році Віктор Король очолив Головне управління карного розшуку, а через два роки став заступником міністра внутрішніх справ. Ще через рік його призначили першим заступником голови Державної податкової адміністрації.

Віктор Король – народний депутат трьох скликань. Зараз – перший заступник голови парламентського комітету з питань організованої злочинності та корупції.

На думку представників “Нашої України”, кандидатура Віктора Короля є оптимальною. Юрій Ключковський сказав, що це висококваліфікована людина: “Правда, він працював дещо в інших, але правоохоронних органах, він генерал-лейтенант міліції, тому, я думаю, він буде не чужий в СБУ з точки зору професіоналізму. Ця людина, без сумніву патріотична, демократично налаштована. Таким чином, як на мене, це найкращий варіант з тих, що сьогодні могли б бути запропоновані. Важко сказати, яка буде реакція у коаліції і у БЮТу, але скоро побачимо”.

Один із лідерів Блоку Юлії Тимошенко Олег Білорус називає кандидатуру Віктора Короля на посаду голови СБУ прийнятною: “Він не має прямого відношення до цієї специфічної служби, але не святі горшки ліплять. Я не маю підстав говорити, що у нього немає політичного чи професійного досвіду. Це вибір Президента, і ми його маємо визнавати та поважати. Я не маю нічого проти цієї кандидатури. Заради співпраці з “Нашою Україною” я не бачу особливих перешкод для того, щоб наша фракція виступала проти”.

Втім, представники антикризової коаліції називають кандидатуру Віктора Короля політичною і зазначають, що його призначення на посаду голови СБУ стане можливим лише в результаті компромісів із Президентом.

Представник Партії регіонів Тарас Чорновіл вважає, що Віктор Король є дуже активним представником групи Петра Порошенка: “Його попередній досвід може свідчити, що СБУ спробують використати для втручання у економічні процеси на рівні держави. Це є кон’юнктура Президента. У такому випадку Президент, захоплюючи певні важелі впливу у політичному плані і роблячи це руками парламенту, має згодитися з тим, що він мусить десь поступитися. Ну, скажімо, по тих же зверненнях до Конституційного Суду чи внести адекватнішу та прийнятнішу для парламенту кандидатуру міністра закордонних справ”.

Екс-голову СБУ Ігоря Дріжчаного Верховна Рада звільнила у грудні.
XS
SM
MD
LG