Доступність посилання

ТОП новини

Державна незалежність Косова під міжнародним контролем?


Анамарія Рамач Белград, 15 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Учора Рада Безпеки ООН ознайомилась з планом Мартті Ахтісаарі про статус Косова, який передбачає незалежність краю під міжнародним контролем. Генеральний секретар ООН Пак Ґі Мун та Сполучені Штати Америки уже висловили свою підтримку плану. Натомість сербські урядовці та Росія, яка має право вето в Раді Безпеки, виступають категорично проти нього.


До Ради Безпеки вчора надійшли два документи – план рішення щодо статусу Косова та звіт спеціального посланця Мартті Ахтісаарі, у якому статус Косова визначається як «незалежність під міжнародним контролем». Згідно з документом, Косово було б під наглядом Міжнародного співтовариства на першому етапі після відокремлення від Сербії. За словами Ахтісаарі, «незалежність є найкращим рішенням для збереження тривалих відносин між Косовом та Сербією». У висновку він додає, що Косово є унікальним випадком і вимагає унікального рішення. Це не є прецедентом для інших невирішених конфліктів.

Генеральний секретар ООН Пак Ґі Мун, офіційні представники США, ЄС та НАТО повністю підтримують план спеціального посланця для статусу Косова.

Офіційний Белград проти незалежності і за продовження переговорів

Натомість урядовці Сербії не згодні з рішенням Мартті Ахтісаарі та наполягають на продовженні переговорів. Міністр державної управи та місцевої самоуправи Сербії Зоран Лончар зазначив: «Коли Рада Безпеки відкине пропозицію Ахтісаарі, буде відкрито простір для нового процесу переговорів, з новим міжнародним посередником. Рішення для нашого краю мусить бути узгодженим з міжнародним планом та конституцією Сербії, і ми переконані, що нові переговори є єдиним правильним шляхом, який веде нас до компромісу та довготривалого рішення».

А сербський президент Борис Тадич заявив, що для Сербії будь-який вид незалежності Косова є неприйнятним та що Сербія виступає за продовження переговорів. А за словами прем’єр-міністра Воїслава Коштуніци, Сербія відкидає пропозицію Ахтісаарі, бо «вона порушує Хартію ООН, Конституцію Сербії та міжнародне право, і тому що вона підтримує інтереси лише однієї сторони – албанської».

Сербська влада розраховує на подальшу підтримку Москви

Росія, яка має право вето в Раді Безпеки, також виступає, як повідомляють сербські джерела, за продовження процесу переговорів заради досягнення компромісного рішення. Офіційні представники Сербії сподіваються на російську підтримку.

Марко Якшич, член сербської команди переговорників заявив: «Думаю, що це не йтиме так, як це пан фінляндець собі уявляє, тому що цим руйнуються міжнародні норми, принципи й угоди. Гадаю, що Росія цього разу захищатиме не Сербію, а міжнародні принципи, на яких заснований міжнародний світовий устрій».

Тим часом косовські лідери – прем’єр-міністр Аґім Чеку та президент Фатмир Сейдів привітали пропозицію Мартті Ахтісаарі щодо незалежності Косова.

Засідання Ради Безпеки ООН, на якому обговорюватимуть план щодо статусу Косова, відбудеться на початку квітня.

Матеріали до теми:

• Бути чи не бути Косову незалежним? Відповіді ще немає. • Європа сподівається, що новий уряд Сербії буде проєвропейським. • На парламентських виборах у Сербії найбільше голосів здобула ультранаціоналістична Радикальна партія.
XS
SM
MD
LG