Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко лякає американців новим Радянським Союзом і заперечує свій зв’язок із Лазаренком.


Сергій Куделя Вашингтон, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дії уряду Віктора Януковича можуть призвести до відновлення Радянського Союзу – про це заявила вчора лідер української опозиції Юлія Тимошенко у промові в Центрі Міжнародних та Стратегічних Досліджень у Вашингтоні. Тимошенко розпочала візит до США виступом перед політичною та діловою елітою Америки. Вона переконувала американців, що Прем’єр-міністр Віктор Янукович проводить виключно проросійську політику, яка може призвести до втрати Україною суверенітету. І єдиним способом перешкодити цій політиці вона вважає проведення дострокових парламентських виборів, в яких Тимошенко має намір перемогти.

Перший візит до США за останні десять років Юлія Тимошенко розпочала виступом у провідному дослідницькому центрі американської столиці. У відповідь на запитання Радіо Свобода вона заперечила, що уникала візиту до США через побоювання бути викликаною до американського суду у справі її колишнього політичного союзника Павла Лазаренка, який останні вісім років перебуває у в’язниці міста Сан-Франциско.

Вона сприйняла таке запитання як провокацію: “Абсолютна спокійна наша розмова спростовує усі ці провокації. Я знаю, що до мого візиту певні кола готувалися. Але нам доведеться вас розчарувати – у нас все добре. І ніякого відношення до цих подій ми не маємо.”

Дві загрози державній незалежності України

Юлія Тимошенко наголосила також на двох загрозах, які можуть призвести до фактичної втрати Україною державної незалежності.

Першу загрозу Тимошенко пов’язує із планами президента Росії Владіміра Путіна отримати контроль над українською газотранспортною системою та залучити Україну до інтеграційного проекту щодо створення Єдиного економічного простору. Економічний союз з Росією вона назвала другим Радянським Союзом, в якому, на думку Тимошенко, одного ранку можуть прокинутися усі українці.

Другу загрозу вона вбачає у готовності українських урядовців, зокрема Віктора Януковича, Миколи Азарова та Юрія Бойка діяти на догоду Кремля. Тимошенко назвала наївними припущення, що український Прем’єр буде орієнтуватися на прозахідну політику через наявність у його оточенні бізнес-інтересів на Заході. Вона зобразила Януковича і його уряд заручниками Москви: “Це людина одного вектора, але діаметрально протилежного тому, який сповідую я та моя команда. Янукович і його команда не вільні обирати та захищати свій бізнес. Прикладом цього є призначення на посаду міністра палива та енергетики Бойка. Це особа, яку не сприймає ні Янукович, ні віце-прем’єр Клюєв, але Бойко працює, тому що така команда надана.”

Президент без впливу на зовнішню політику?

Президент Ющенко залишається єдиним посадовцем в українській владі, який, на думку Тимошенко, зберігає вірність політиці євроатлантичної інтеграції. Однак, за її словами, він майже втратив вплив на зовнішню політику України, свідченням чого стала відставка Бориса Тарасюка з посади міністра закордонних справ.

Тимошенко також застерегла американців, що Партія регіонів продовжує перекуповувати депутатів з опозиційних фракцій і може незабаром сформувати конституційну більшість. Єдиним шляхом, який, на її думку, може запобігти узурпації влади Партією регіонів — це проведення дострокових виборів до парламенту, на яких, вона переконана, демократичним силам вдасться перемогти і отримати більшість місць у парламенті.
XS
SM
MD
LG