Доступність посилання

ТОП новини

Представники коаліції й опозиції мітингували й виступали під протилежними гаслами


На вулиці столиці і різних міст країни вийшли десятки тисяч людей. Одні вимагали від Президента В. Ющенка негайного розпуску парламенту, інші виступали проти помаранчевого «реваншу» і на підтримку уряду В. Януковича. Оглядачі заявляють, що протистояння двох політичних таборів ні до чого доброго не приведе. Наймасовіші акції відбуться в суботу на київських майданах. Міліція обіцяє, що зіткнень не буде.


У Києві коаліційні Партія регіонів, Соціалістична і Комуністична партії провели мітинг на підтримку коаліції на Європейській площі під назвою «форум національної єдності».

Прем’єр-міністр Віктор Янукович запевнив у своєму виступі, що Президент Віктор Ющенко налаштований на мирне врегулювання ситуації в державі.

Янукович заявив, що мав із цього приводу в п’ятницю розмову з Ющенком.

Прем’єр вважає, що проведення дострокових виборів недоречне.

«Дуже прикро, коли окремі політики, невеличка їх купка, незадоволені тим, що їх не підтримав народ і вони опинилися поза владою практично з перших днів після виборів, будь-якою ціною намагаються поза межами правового поля країни, поза межами Конституції наблизити парламентські вибори», — заявив Янукович.

На сусідньому майдані Незалежності в той час завершували встановлювати сцену для суботніх виступів об’єднаної опозиції. Навколо було близько сотні людей з прапорами «Нашої України» та «Народної самооборони».

По тому представники обох сторін пройшли до Секретаріату Президента.

Водночас опозиційний Комітет національного порятунку закликав Президента розпустити парламент та ініціювати ухвалення нової редакції Конституції.

Його засідання за участі «Нашої України», БЮТ, «Народної самооборони» і ще низки політичних і громадських організацій відбулося в Українському домі в Києві, що на тій самій Європейській площі, де тривала акція коаліції.

Організований коаліцією форум національної єдності на Європейській площі у Києві
За словами авторів звернення Комітету до Президента, вони занепокоєні прагненням коаліції «методами, не сумісними з принципами парламентаризму та демократії, збільшити свої лави до 300 депутатів з метою внесення змін до Конституції та остаточної узурпації влади в країні».

За словами лідера фракції «Нашої України» В’ячеслава Кириленка, «виникла позиція дострокової парламентської кампанії і дострокового припинення повноважень Верховної Ради». Він вважає, що «в інтересах захисту демократії і в національних інтересах» розпуск Верховної Ради — це «єдине можливе станом на цю пору рішення».

А лідерка БЮТ Юлія Тимошенко додала: «Ми виклали всі правові підстави для такого розпуску, пояснили все політичне підґрунтя і звернулися до Президента: або ми зараз розпускаємо парламент, або, на жаль, оці „майдани єдності“ будуть пропонувати народові національну єдність із мафією».

Вона вважає, що Президент сприйняв такі пропозиції, і висловила переконання, що «в Президента стало після сьогоднішньої зустрічі значно більше підстав для того, щоб ухвалити рішення щодо розпуску парламенту і підписати указ» про це.

Схожі заходи за розпуск Верховної Ради і проти нього пройшли і в інших містах України.

А деякі місцеві ради поухвалювали заяви чи звернення з вимогами розпустити парламент чи не допустити його розпуску. Залежно від позиції, ці заяви також давали негативні оцінки супротивній стороні.

На суботу на майдані Незалежності в Києві планується великий мітинг опозиційних сил із вимогою розпуску Верховної Ради.

Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко закликав усіх охочих прийти на нього.

Мітинг на Майдані Незалежності у Києві
«Ми кличемо на Майдан не для того, щоб ми чи хтось інший повернувся до влади. Ми кличемо для того, щоб людський голос, який вибрав свого депутата, не був перекуплений задля виконання зовсім іншої програми», — заявив він.

Водночас свої акції в центрі Києва проти можливого розпуску парламенту планує на суботу й коаліція.

На них збираються звезти учасників із різних регіонів України.

Наприклад, із Луганська має намір приїхати на суботні мітинги до Києва понад тисяча прихильників коаліційних сил, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

За словами представника Партії регіонів Олександра Єфремова, охочих їхати так багато, що не вистачає автобусів.

Заступник міністра внутрішніх справ України Василь Фатхутдінов уже обговорив із організаторами суботніх акцій безпеку їхнього проведення.

Напередодні представники опозиції заявляли, що побоюються провокацій із боку прихильників коаліції, яких звезуть до Києва.

Міліція обіцяла, що перевірятиме учасників усіх цих акцій, щоб у них не було зброї чи інших заборонених предметів.

**

У Херсоні на центральному майдані міста – площі Свободи, перед будівлею облдержадміністрації та облради проходить мітинг прихильників БЮТ та "Нашої України".

Луганськ -- мітинг на площі біля пам'ятникa Тарасові Шевченку на підтримку Форуму національної єдності
"Мітинг розпочався о дев''ятій годині ранку. На мітингу присутні близько тисячі осіб. Територію навколо учасників акції охороняють 100 правоохоронців", - йдеться у повідомленні прес-служби "Нашої України".

Мітингувальники під прапорами БЮТ та "Нашої України" скандують: "Парламенту ганьба!", "Геть зРаду!", "Регіонам" ганьба!", "Сальдо (міський голова Херсона) та Демьохін (голова облради) геть!".



Матеріали до теми:

• Суд заборонив будь-які акції на майдані Незалежності в Києві в суботу • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні? • У Луганську мітингують проти розпуску парламенту • Закарпатці на Майдан не збираються. Поки що • Українська анархія зразка 2007; туман над політичною ареною України; Віктор Ющенко боїться «стати молодшим братом Юлії Тимошенко» (європейська преса)

• Політична розпущеність: чиї проблеми вирішать розпуск парламенту і масові акції протесту? • "Розпустити не можна залишити" – указ про розпуск парламенту готовий і тільки чекає президентського автографа • Дострокові парламентські вибори доведеться проводити, якщо Верховна Рада не виконає вимог Конституції • Міліція має намір перевіряти осіб, які прибуватимуть до столиці для участі у мітингах, на наявність зброї й інших заборонених предметів
XS
SM
MD
LG