Доступність посилання

ТОП новини

Йосип Вінський: "Нема стільки грошей у них, щоб купили всіх нас"


Сергій Рахманін


Сьогодні в Києві відбувається низка подій, які мали б стати передмовою до чогось більш серйозного, але чи стане, чи ні, наразі невідомо. Моє відчуття, що не стануть. Так це чи ні, пересвідчимося під час розмови з паном Вінським.

Насамперед – довідка, хто він - Йосип Вінський?

Вінський Йосип Вікентійович. Народився 2 січня 1956 року у селі Лошківці, що на Хмельниччині, у селянській родині.

Закінчив Кам’янець-Подільський сільськогосподарський інститут, інженер-механік, а також Вищу Партійну Школу при ЦК КПУ, політолог.

Працювати почав у 1977 році. Спочатку - інженером-діагностиком, згодом - конструктором та старшим інженером. Комсомольською та партійною діяльністю займався з 1981 року.

До лав Соцпартії вступив у 1991 році, очолював Хмельницьку обласну організацію партії. Народний депутат II скликання з 1994 року.

На час виборів - начальник технічного центру “Бєларусь” Хмельницького обласного підприємства “Агропромтехніка”. У парламенті працює у Комітеті агропромислового комплексу.

Народний депутат III скликання від СПУ. Член Комітету з питань економічної політики, Управління народного господарства, власності та інвестицій.

З лютого 2001року - представник Громадянського комітету захисту Конституції “Україна без Кучми” для ведення переговорів з представниками “режиму”.

Народний депутат IV скликання від СПУ. Перший секретар політради партії, уповноважений представник фракції, секретар Комітету з питань бюджету. Член Комітету національного порятунку у 2004 та 2005 роках. Народний депутат V скликання від СПУ.

Після формування антикризової коаліції за участі соціалістів він звільняється з посади першого секретаря СПУ. Наразі – заступник голови Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, член бюджетного Комітету.

Одружений, має сина та дочку.


Сергій Рахманін: Опозиція висунула вимогу президенту, аби він підписав Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і проведення позачергової парламентської кампанії. З подібним зверненням звернулися сьогодні до президента учасники НСНУ.

Ваше відчуття, президент підпише цей указ чи ні? Що Вам підказує політична інтуїція і багатющий політичний досвід?

Йосип Вінський: Ситуація в державі дійсно дуже складна. Я під час трансляції з Європейської площі – мітингу наших опонентів - бачив, як все перекручується, яка відверта неправда, фарисейство і страх. Це основні знакові моменти цього мітингу.

Мета відвертої контрреволюції, що відбувається в Україні, - відмова від демократії, від європейського шляху і можливо навіть втрати державності як такої, - спонукають всіх громадян цієї держави на певні дії.

Я представляю політичну партію “Батьківщина” (БЮТ), для яких з першого дня було зрозуміло, як тільки сформувалася коаліція, мої кроки щодо виходу із Соцпартії, складання повноважень із керівництва партії. Тому що я чітко розумів, що там опозиція соціалістів ніякого значення мати не буде, а вирішальна позиція буде в Партії регіонів, і вона буде робити з України те, що вона зробила з Донецької області.

Сергій Рахманін: Вчора Юлія Володимирівна була дуже скептично налаштована щодо намірів Віктора Андрійовича, навіть натякнула на те, що якщо Указ про дострокові вибори не буде підписаний, це зрада.

Йосип Вінський: Це не натяк, треба чітко розуміти. Ситуація в державі сьогодні деполярна, як це було під час останньої президентської кампанії. Зрозуміло, що зараз вибір є і геополітичний, і демократичний, і морально-етичний.

Президент має чітко сформувати, на якому він боці. Чи на боці тих, які його обрали, права яких сьогодні чітко скасовуються у брутальний спосіб, або він перейшов на бік тих, проти цінностей яких боролися на Майдані.

Сьогодні є момент вибору, тому що всі чітко розуміють: якщо це не буде сьогодні зроблено і завтра, то через тиждень це вже не буде зроблено, це буде вже пізно, і це означатиме, що президент не підписанням такого указу, фактично, освячує антиконституційні дії більшості Верховної Ради і перспективу України передає в їхні руки.

Тому абсолютно ми сьогодні є учасниками того процесу, коли від вибору президента, від його політичної волі, від його позиції, від його відповідальності залежить напрямок України.

Сергій Рахманін: Це зрозуміло, з теоретичної точки зору. Я хотів би перевести в практичну площину. Що буде, якщо він не підпише?

Якщо зібрати до купи думки різних політиків, вони вважають, що є два варіанти. Перший – коли все буде відбуватися, як відбувається, і правляча коаліція отримає всю повноту влади в Україні. Другий варіант – народна непокора або новий Майдан. Він проголошується дедалі частіше, тим більше саме зараз на Майдані Незалежності відбувається мітинг. Його учасники збираються ухвалити резолюцію щодо звернення до президента з вимогою розпустити Верховну Раду.

Чи можливий новий Майдан в ширшому розумінні цього слова? Ми запитали пересічних киян: чи буде повторення Майдану? Чи підуть вони на Майдан?

Респондент: Це вже, мабуть, малоймовірно, це трохи заспокоїлося.

Респондент: Майдан повинен жити. Я за те, щоб він був.

Респондент: Вже ні. Двічі снаряд в одну лунку не падає.

Респондент: Якщо будуть пиво давати на халяву, ми, звичайно, підемо. В Україні така ситуація, що я не бачу ніякого сенсу втручатися у внутрішньополітичне життя країни.

Респондент: Звичайно, обов’язково пішов би, але просто не вийде.

Респондентка: Не підемо, бо я не розділяю ці погляди.

Респондентка: Я на нього не вийду і вважаю, що це не спосіб вирішення державних проблем.

Респондентка: Якщо чесно, напевне, не вийду. А взагалі політикою я не цікавлюся.

Респондентка: Думаю, можна вийти. Я перший раз не був, на жаль, на Майдані. Більше всього, буду.

Респондент: Ні, не вийшов би. Не те, що немає ідеалу, просто немає за кого виходити.

Сергій Рахманін: Йосипе Вікентійовичу, останній респондент, напевне, має рацію, бо всі ті політики, які перебувають по обидва боки барикад, мали можливість себе проявити, але не проявили належним чином.

Напевне кожен з них повинен нести частку відповідальності за те, що відбувається сьогодні в Україні. Відбувається не дуже весела ситуація.

Припустимо, що сьогодні, а це радше всього відбудеться, учасники мітингу скажуть про те, що президент має розпустити Верховну Раду.

Президент натомість сказав, що він в понеділок відновить переговори з представниками коаліції і, радше за все, він від ідеї дострокових виборів відмовиться, зголосившись на те, що перебіжчики вийдуть з коаліції, а Верховна Рада ухвалить закон про так званий імперативний мандат, що заборонятиме перехід з фракції до фракції.

Що в цій ситуації буде робити опозиція? Чи вона буде ставити намети і добиватися свого в будь-який спосіб? Чи вона буде закликати до повстання? Чи зосередиться на боротьбі у парламенті?

Йосип Вінський: Ви дещо випереджуєте події. Така постановка питання сьогодні є не зовсім коректною. Наша тверда позиція полягає в тому, що президент має підписати цей указ, ми чекаємо на підписання.

Сергій Рахманін: Але як політик Ви маєте прорахувати ситуації.

Йосип Вінський: Якщо це не відбудеться, тоді буде проведене обговорення ситуації, будуть визначені подальші наші дії. На сьогодні у нас одна логіка поведінки, яка полягає в тому, що ситуація в державі така, яка змушує президента підписати указ про розпуск ВР, всі політики мають піти до виборця, ще раз запитати його про довіру чи недовіру, після цього має формуватися в конституційний спосіб нова влада: і парламентська, і урядова.

Щодо іншого варіанту, я сьогодні не готовий про нього говорити. Ніяких планів інших у нас сьогодні немає. Є одна логіка, яку переслідує партія “Батьківщина”, вона абсолютно зрозуміла, ми є опозицією до Партії регіонів і до влади, яка сьогодні.

Ми не погодимося в будь-якому форматі з тим, що ці люди керуватимуть державою далі, будемо шукати всі конституційні методи боротьби, які можна задіяти сьогодні, будемо до них вдаватися.

Сергій Рахманін: Переважна більшість людей не готові виходити на Майдан, і різні соціологічні заміри показують, що від 60 до 80 відсотків населення не готові виходити на Майдан, бо вони в нього не вірять.

Але не будемо випереджувати події, наразі маємо перший телефонний дзвінок, вітаємо вас.

Слухач: Якщо взяти історію української опозиції - колишньої влади - мені здається, що саме ця опозиція сама себе знищила. Тобто почали говорити, що любі друзі, там ще якісь, тобто претензії один до одного. Скажіть, уроки ви зробили певні?

Ну вийдемо ми на Майдан, ну підпише президент Указ, наприклад, а далі що? Сюжет нагадує більшовицький принцип. Чи є програма? Чи знаєте ви, що будете робити?

Йосип Вінський: Абсолютно чітка є програма, вона сформована, вона підписана і депутатським корпусом, і політичними партіями, вона абсолютно адекватна до ситуації в державі. Тому сьогодні є чітке розуміння, що треба робити в Україні.

Сергій Рахманін: Яку програму маєте на увазі?

Йосип Вінський: Я маю на увазі програму парламентської опозиції, яка виписана, зареєстрована відповідним чином. Це документ, сформований на базі позиції двох політичних сил, підписаний двома депутатськими фракціями.

Вона була сформована, коли формувалась коаліція демократичних сил, ми її трохи підкоректували під ситуацію сьогоднішню, але, в принципі, вона залишається незмінною, тобто програма, що робити, абсолютно зрозуміла, відпрацьована, вона є.

Питання в іншому, чи буде можливість працювати. Тому що реалізувати програму можна тільки тоді, коли перебуваєш при владі.

Сергій Рахманін: А ви не боїтеся, що, припустимо, президент відмовиться підписати Указ? Я сьогодні чув на зборах “Нашої України”, коли він говорив, що не розпустить ВР, якщо більшість повернеться до Конституції і на конституційних засадах буде формувати коаліцію, зал зустрів це оплесками.

Зрозуміло, що делегати з’їзду аплодували не всі, і делегати з’їзду – це ще не вся “Наша Україна”. Менше з тим, якщо президент піде на чергову домовленість з урядом, чи не означатиме це потенційний розрив між БЮТ та “Нашою Україною”, в тому числі у парламенті?

Йосип Вінський: Позиція БЮТ чітка, вона висловлена багато разів, ми від неї не маємо права відступатися.

Якщо президент і “Наша Україна” підуть на зговір з Партією регіонів, з Януковичем, це їхній політичний вибір. Наша позиція не буде змінюватися в будь-якому випадку, тому що вона ґрунтується не на тому, чи є, чи нема у нас партнерів, вона ґрунтується на долі держави, на долі людей, і ми вважаємо, що треба все робити, щоб відстояти інтереси громадян України. Ми тоді будемо діяти самостійно.

Абсолютно готовий вам сказати, що нас це не лякає, ми – самодостатня політична сила. Не буде Майдану, буде щось інше, не буде підписаний указу, буде щось інше, але рано чи пізно, я абсолютно переконаний, Україна цього не винесе, прийде певний етап організації, з’являться інші лідери, в яких буде більше довіри можливо, ніж до сьогоднішніх лідерів опозиції.

Але що б ми говорили, наша позиція чітка, вона не змінювалась ні під час виборчої кампанії у ВР, ні після виборів, ні коли формувалася політична сила. Ми чітко стоїмо на конкретній позиції. Ми свою роботу робимо, свої зобов’язання виконуємо, свою політичну позицію відстоюємо, ми не відступаємо. Питання до інших людей, до громадян, до виборців.

Сергій Рахманін: Рано чи пізно - це добре, але, боюся, буде пізно, як на мене.

Особисто в мене викликає дуже багато питань законність підстав для розпуску Верховної Ради. Зараз ми говоритимемо виключно про політичну волю президента, про бажання чи небажання його, намір чи не намір розпускати ВР.

Чи Ви погоджуєтеся з тим, якщо зараз указ про розпуск ВР і проведення дострокових виборів не буде оголошений, то дострокових виборів до 2011 року вже не буде?

Йосип Вінський: Ні, не погоджуюсь.

Сергій Рахманін: А Ви не боїтеся, що правляча коаліція просто зачистить владу до такої міри, що просто вже не буде фізичних, моральних та інших чинників, аби ці вибори провести, бодай створити передумови для їх проведення?

Йосип Вінський: Це ви читали мою політичну біографію. З 1994 року я в активній політиці. Коли всі вважали, що все змінилося, я не вважав так, і “Україна без Кучми”, і “Повстань Україно”, і “Майдан”, все це ми пройшли і досягли своєї мети.

Інша справа, що не до кінця довели те, що нам люди довірили. Але я кажу однозначно, Україна інша, Україна має гордий народ, Україна пройшла Майдан, і Майдан - це велика школа була для України.

Я абсолютно переконаний, що український народ не дасть себе загнати в “донецьке гетто”. Я переконаний, що процес самоорганізації, спротиву населення буде наростати, якщо політики сьогоднішні не здатні будуть це очолити, будуть інші політики, які це очолять.

Сергій Рахманін: Залишається ризик, що сьогодні можуть бути сутички. Принаймні про це багато говорили політики, вони звинувачували одне одного в намірі створювати провокації.

Глава МВС заявив через свою прес-службу про те, що правоохоронні органи нікого сьогодні не чіпатимуть, натомість Київміськадміністрація поставила під сумнів законність проведення заходу на Майдані Незалежності, заговорили про можливість, навіть про необхідність демонтажу сцени.

Ми запитали киян, чи будуть конфлікти на Майдані сьогодні?

Респондент: У нас дуже цивілізована країна, і немає ніяких передумов до того, щоб починалися якісь непланові акції агресії чи хуліганства.

Респондент: В будь-якому разі будуть бійки. Там ще й голови повідрізають.

Респондентка: Я цього боюся. Тому що будуть як завжди бійки, все таке.

Респондент: Я не думаю. Кілька років тому цього не сталося.

Респондент: Не буде, все буде добре.

Респондентка: Я думаю, щось може бути. Я б свою дитину на Майдан не пустила.

Респондент: Я буду свою ідею відстоювати вщент до бійки, якщо потрібно.

Респондент: неминуче будуть бійки. Коли є маса людей, це завжди призводить до сутичок, бійок. Слава Богу, коли нікого не вбивають.

Респондент: Все залежить від людей. Дивлячись, як кожна людина налаштована, чого хоче.

Сергій Рахманін: Чи є у Вас довіра до міліції? Чи готові Ви до непорозумінь, до конфліктів, як в цій ситуації будуть поводити себе організатори цього мітингу? Чи проведений інструктаж, чи забезпечена охорона, чим готові ви до такого перебігу подій?

Йосип Вінський: Приклад Майдану 2004 року показав високий ступінь самоорганізації, відповідальності людей, які під нашими прапорами приходили на Майдан.

Сергій Рахманін: Ситуація була інша.

Йосип Вінський: Не була інша. Була така ж, як сьогодні приблизно, навіть було більш загостреною певним чином, і нічого не відбулося.

Ми проводимо абсолютно мирний мітинг, і люди, яких ми запрошуємо на мітинг, ми їх налаштовуємо на абсолютно мирну акцію, яка буде тривати з 17 до 22 години, всього 3 години. Ми переконані, що мирний характер буде забезпечений.

У нас є відпрацьовано відпрацьовані і служба охорони, і система організації тих людей, які приїхали, ми спілкуємося з міліцією.

Сказати, що у нас є повна довіра до міліції, я не скажу, але принаймні ті люди, які сьогодні в колі стоять, які сьогодні розділили Хрещатик на дві частини, це розроблено з самого ранку, говорять про те, що міліція фізично вже розділила. Це можуть бути лише провокації.

Для провокаторів нічого не можна уберегти, гарантій немає ніяких. Але ті люди, які проведуть ті провокації, вони будуть нести відповідальність перед суспільством, перед законом.

Ви знаєте, що вчора був захід Партії регіонів на Європейській площі, він минув абсолютно мирно. Жодної не дали можливості радикальним людям, я які хотіли виясняти відносини з Партією регіонів, вони їм заважали.

Влада сьогодні в особі Партії регіонів також розуміє, що одна крапля крові - це буде кінець цієї влади.

Сергій Рахманін: Ви думаєте, вони бояться?

Йосип Вінський: Я переконаний. Тому що для них сьогодні на першому місці спокій.

Сергій Рахманін: Є провокатори з обох сторін, напевне. І гарячі голови.

Йосип Вінський: Від нашого боку продемонстрована абсолютна коректність, ми не заважали абсолютним чином їх проводити, і сьогодні так само.

Мітинг йде, вже минуло дві години, жодної провокації, жодного зіштовхування з нашого боку не відбулося.

Як себе поведе Партія регіонів ввечері, я не знаю, але всі заходи, які забезпечували мирний характер нашого зібрання, ми здійснили.

Сергій Рахманін: Якщо раптом все таки так станеться, бо багато таких випадків в нещодавній нашій історії, коли міліція просто ігнорувала початок бійки, і ця бійка переходила в масову. Якщо раптом бійка почнеться (не дай Боже), чим вона може закінчитися? До чого це може призвести?

Йосип Вінський: Я ще раз кажу, я переконаний, що нічого такого не буде.

Сергій Рахманін: У нас є телефонний дзвінок. Слухаємо Вас.

Слухач: Доброго дня. По-перше, з приводу Донецька я не згодний з цією точкою зору.

Йосип Вінський: Поїдьте в Донецьк, поживіть півроку, потім розкажете.

Слухач: Я живу недалечко. Мені здається, що Ви просо боїтеся політичних кінцевих результатів, тобто як к на кораблі пацюки. І ви зараз використовуєте свій останній шанс.

Сергій Рахманін: Слухач має на увазі, якщо я правильно зрозумів, що БЮТ зараз має останній шанс лишитися в політиці. Йосип Вінський: Останній шанс у тих, хто вкрав результати виборів, які скуповують просту більшість, потім скуповують більшість конституційну, у них останній шанс. Тому що на цьому шляху ніякої перспективи немає.

Блок, до якого я сьогодні належу, чесно прийшов виборчу кампанію, без ніяких зауважень, ми чесно пройшли весь парламент, ми чесно пояснюємо сьогодні людям позицію правлячої коаліції, суть цієї коаліції, куди вона веде нашу державу.

Тому я вважаю, рейтинг наш зростає, все більше і більше людей підтримує наш блок, тому ми не пацюки, а якраз та політична структура, яка реально піде до влади найближчим часом.

Сергій Рахманін: Ви сказали “наш блок”. Ви членом БЮТ та членом “Батьківщини” є віднедавна.

До цього Ви були одним з керівників Соціалістичної партії України. Після того, як Ви розірвали свої відносини з Соцпартією, Ви говорили про те, що в партії є здорові сили, які не витримають зради Мороза і приєднаються до Вас.

Я не можу говорити на регіонально му рівні, скільки людей підтримали чи не підтримали Вашу ідею, але на рівні депутатської фракції лише два політика – Ви та пані Гармаш відійшли від цього табору.

Чи означає, що в цій партії так багато, принаймні на рівні верхівки людей, які, з Вашої точки зору, є здоровими силами? Чи їх купили? Що трапилося?

Йосип Вінський: Відбулося переродження, на жаль, керівництва партії, це очевидно.

Сергій Рахманін: А ви цього не помічали? Ви багато років в цій партії, ви з цими людьми просиділи у Верховній Раді, Ви з ними дуже добре знайомі. Ви не бачили в цьому породження? Чому так сталося, що переродилися раптом і всі.

Йосип Вінський: Такі речі проглядаються на зламах. Коли потрібно ухвалювати рішучі кардинальні дії і не дивитися на своє особисте місце в цій ситуації.

На такому зламі партія зламалася. Зламався, перш за все, народ. Мороз, і зрозуміло, зламалися ті люди, які сьогодні отримали депутатські мандати чи міністерські пости. Зрозуміло, що їм сьогодні так комфортно.

Але з партії є вихід, ви знаєте, що Соцпартія зараз наполовину менша, ніж була півроку тому. І рейтинг партії впав у три рази. Тобто це говорить про те, що і суспільство, і актив партійний абсолютно адекватно оцінює те, що відбувається в Соцпартії.

Мені жаль, скажу відверто, тому що я віддав проміжок часу для того, щоб цю партію сформувати і згуртувати, я скажу, що вона була на зльоті, вона могла мати перспективу, але вибрала інший шлях, шлях зрадників.

Це вибір кожної людини, і тут я навіть не хочу багато говорити. Це їхнє право, їхній вибір, але логіка їхня очевидна. Коли йдуть військові кампанії, є вороги, які стріляють один в одного, є такі, які беруть один одного в полон, потім випускають, ведуть переговори, підписують угоди і таке інше після війни. Але жодна сторона не прощає зрадників.

На жаль, СПУ перетворилася в партію зрадників. Мені дуже прикро, але це так.

Сергій Рахманін: Коли слухач ставив питання про роботу над помилками, я розумію, що один з підпитань політичних мала бути можливість створення єдиного списку БЮТ та НУ в разі, якщо дострокові вибори відбудуться. Це питання прогорювалося? На скільки сторони просунулися в розв’язанні цього питання?

Я знаю, що це було дуже великою проблемою завжди і з точки дотику було напрочуд нелегко знайти.

Йосип Вінський: Сьогодні це питання не стоїть на порядку денному і не стояло. Ми його ніколи на політичному рівні не обговорювали.

Сергій Рахманін: Чому?

Йосип Вінський: На сьогодні дещо різна електоральна база в НУ та БЮТ, це підтверджують соціологічні дослідження, тобто у них – свій, у нас – свій електорат, і об’єднання нічого не дає, навіть втрачаємо в такому об’єднанні.

На мій погляд, якщо говорити про результативність виборчої кампанії, краще бути окремо.

Сергій Рахманін: Щодо можливого розподілу посад в разі проведення виборів. Такі питання порушувалися? Чи воно не актуальне.

Йосип Вінський: Ми чітко домовилися, що незалежно від результатів виборів розподіл посад буде 50х50.

Щоб зняти елементи взаємного побоювання, що у нас значною мірою єдині виборці.

Якщо буде наша спільна позиція, спільна коаліція у ВР, то посади будуть визначатися 50х50.

Сергій Рахманін: Дуже велика частина виборців ще не визначилася. Все-таки йде до того, що загалом БЮТ та НУ, разом з “Народною самообороною» Луценка, яка також може піти в блок з НУ, не більше 45 відсотків голосів виборців?

Йосип Вінський: 45% - це цифра, яка сьогодні вже є очевидною. І навіть на “Свободи слова” були такі заміри, що набирається відсотки.

Якщо від час виборчої кампанії 45%, то 52% - це та реально більшість депутатів, є реальна більшість. Я переконаний, що вибори, якби були сьогодні, демократичні сили отримали б більшість голосів, ніж більшість.

Сергій Рахманін: Питання прем’єрства обговорювалося? Дострокові вибори, можливо, будуть чи ні? Припустимо, указ оприлюднений, вибори відбулися, БЮТ та НУ отримали більшість. Хто буде прем’єром?

Йосип Вінський: Жодних персональних обговорень не відбувалося. Ми принципово відкинули цю модель, тому що питання не в особах, а в політичній позиції, політичній програмі.

Після того, як це відбудеться, тоді партія, яка має більше голосів, має право першого вибору на ту чи іншу кандидатуру.

Сергій Рахманін: Зважаючи на те, що сьогоднішні рейтинг у БЮТ є вищим рейтингу від НУ, можна припустити, що БЮТ буде вимагати від коаліції майбутньої, коли БЮТ буде вимагати, щоб Юлія Володимирівна стала прем’єром. Вірно я зрозумів?

Йосип Вінський: Тоді ми будемо визначатися по результатах виборів.

Сергій Рахманін: У нас є слухач. Слухаємо вас уважно.

Слухач: Чи не вважаєте Ви, що країна, в парламенті якої відбувається масове підписання чистих листів паперу, що припускає будь-яку фальсифікацію. Зрозуміло, про що я кажу, так? Вже давно при нинішній владі Україна називається Урканією від слова “урки”.

Сергій Рахманін: Йдеться про інформацію у ЗМІ, що депутати від фракції Регіонів збирають підписи під чистими аркушами паперу.

Як я розумію, йшлося про те, що вони збиралися подавати скарги до суду Печерського району та Конституційного, вимагаючи скасувати як незаконний та антиконституційний указ президента про розпуск, у разі, якщо цей указ буде виданий.

Йосип Вінський: Це відбувалося, це знають усі. Я гадаю, логіка, з якою ставила слухачка питання, вона є. На жаль, люди, які сьогодні керують Україною, вони за межами закону, за межами Конституції.

Сергій Рахманін: У мене величезний сумнів щодо того, що указ буде підписаний – це моє право як громадянина висловлювати такі припущення – що указ буде підписаний, що вибори відбудуться і взагалі, що є законні підстави для цього.

Я знаю, що багато політиків говорили, що скористатися тією ситуацією, яка склалася, просто сам Бог велів, і треба хоча б поставити питання про переобрання Київради та переобрання мера столиці.

БЮТ обговорював це питання, щоб сьогодні поставити питання про переобрання київського міського голови?

Йосип Вінський: У нас інша логіка. По-перше, ми всі розуміємо, що таке сьогодні Київська міська влада, це влада, яка відверто розкрадає київську землю, київське майно, вона безумовно має бути негайно відсторонена.

На жаль, найпростіший спосіб – це створення демократичної більшості в Київраді. На жаль, цього сьогодні не відбулося, ми пробували це зробити. Люди, які називали себе демократами, не виявилися ними. Їх земля цікавить більше, ніж демократія.

Тому інший механізм є абсолютно конституційним та логічним. Ви знаєте, за Конституцією ВР може призначати дострокові вибори до міської ради.

Я гарантую киянам: якщо відбудуться вибори, і БЮТ сформує більшість у Верховній Раді, першим кроком цієї більшості буде призначення дострокових виборів Київської міськради, і обов’язково відсторонимо Черновецького з посади мера Києва.

Ми розуміємо, що ця рада і цей мер себе скомпрометували, вони не відображають ні інтересів киян, ні їхню політичну волю, ні їхні наміри, ні їхні інтереси.

Сергій Рахманін: В разі, якщо дострокові вибори мера столиці відбудуться, Юлія Володимирівна Тимошенко братиме участь у виборах?

Йосип Вінський: Навіть сьогоднішня розмова говорить про те, що ми трохи забігаємо вперед. Я є практичний політик, я ніколи не загадував наперед. Я говорив тільки ті речі, які я можу прогнозувати.

Сьогодні я скажу відверто, що для киян сьогодні вихід на Майдан рівняється тому, що сьогодні 9 місяців будуть вибори мера міста Києва і Київської ради. Тому їхній навіть прагматичний інтерес підтримати демократичні сили, БЮТ, якщо вони хочуть бути позбавлені від місцевої влади, вони повинні вийти.

А хто буде мером – це кого вони оберуть. Безумовно, БЮТ буде пропонувати кандидатуру, яка буде 100-відсотково прохідною. Ми визначимо цю кандидатуру, в залежності від того, який буде рівень підтримки цієї кандидатури і яким буде настрій киян.

Сергій Рахманін: У нас ще один слухач. Слухаємо вас.

Слухачка: Пане Вінський, невже не можна було вирішити ці питання парламентським шляхом, всередині цих усіх політичних сил, не залучаючи людей? Ви зараз говорите конкретно про Донецьк.

Я живу все життя в Донецьку. Ви щойно запропонували прожити півроку в Донецьку. Я тут живу все життя, працюю простою медсестрою.

Ви ображаєте цілий народ, коли кажете про Донецьк. Я їду в Київ, а мене вінничани питають, звідки я. Коли чують, що з Донецька, кажуть: О, бандити!

При чому тут люди? Ви зіштовхуєте лобами зараз людей, ображаєте. Це неправильно! Для чого це робити? Невже це не можна зробити якось цивілізовано, не виводячи людей?

Я знаю, що Ви зараз можете сказати, що політично не підкована, не зовсім коректне питання. А коректно зіштовхувати людей лобами?

Йосип Вінський: Я ніколи жодним словом не говорив про мешканців Донецької області, я говорив про владу Донеччини, яка сформована внаслідок розборок бандитських угруповань, де перемогло одне угруповання, потім воно повністю узурпувало владу, потім почали робити виборчу кампанію, ви це знаєте, це знають всі, не лише я. Про це є конкретні свідоцтва, акти і таке подібне.

Мій батько 10 років в Донецьку на шахті працював, я дуже ціную цих людей, мешканців Донецької області. Я ніколи жодним словом не намагався їх образити, вони трудівники. Але їх використовують у своїх корисних цілях ті люди, які сьогодні мають реальну владу в Донецькій області і реальну економічну владу над вами, зокрема.

Якщо 1 000 найбагатших людей

живуть там, як ви думаєте, вони своє мільярдне багатство самостійно скопили чи за рахунок вашого поту це зробили?

Мені шкода, що не всі донеччани це розуміють. Мине час, і ви зрозумієте, що прикриваючись дружбою з Росією та боротьбою з НАТО вас примітивно грабують і використовують Вашу працю даремно.

Я можу привести приклад. Структура ціни металу: наші працівники отримують зарплату в 10 разів меншу, ніж працівники Німеччини. Ви себе запитайте, то хто вас сьогодні гнобить і грабує?

Сергій Рахманін: Дякуємо. У нас ще один слухач.

Слухач: Донецькі усіх куплять. Тут незабаром буде весь Донецьк, не переживайте.

Йосип Вінський: Я абсолютно переконаний, що український народ пройшов серйозне політичне випробування і показав на ключових етапах велику політичну свідомість та відповідальність.

Сили, які говорять сьогодні про єдність України, а самі її роз’єднали, які говорять про справедливість, а при цьому рівень життя 10% кардинально відрізняється від рівня життя 90%, які відверто примітивними гаслами людей вводять в оману, вони були відкинуті українським народом. Питання часу.

Ми хотіли би, щоб це було сьогодні, тому що втрачати час для нашого народу - це дуже погана штука. Чим швидше ми це зробимо, чим швидше вийдемо на шлях демократичної європейської держави, тим краще буде для українського народу, це моє тверде переконання.

Нема стільки грошей у них, щоб купили всіх нас. Куплять продажних політиків, якусь частину виборців, тих, які за миску юшки підуть голосувати за них, але основну масу не куплять.

Сергій Рахманін: Особисто мене Ви не переконали в тому, що у вас є чіткий план дій. Може він є, але я його просто не знаю. Зокрема, є план дій, якщо вибори не відбудуться.

Є величезний ризик того, що після того, як президент домовиться в якийсь спосіб з прем’єром та спікером, все одно буде контролювати конституційну більшість у ВР коаліція, фактично, будуть пограбовані фракції НУ та БЮТ, в першу чергу. Ви боїтеся, що буде 300 голосів у них?

Йосип Вінський: Я особисто не боюся.

Сергій Рахманін: Чи у вас буде настільки маленька фракція, яка просто не впливатиме ні на що ні у Верховній Раді, ні в Україні.

Йосип Вінський: Сила БЮТу та самої Юлії Тимошенко не в кількості депутатів у Верховній Раді, а в колосальній підтримці виборців, яка сьогодні є і зростає.

Ми чітко сказали, закликали усіх мешканців України прийти на Майдан і висловити свою позицію. Завтра ми скажемо, що робити далі. Тобто ми з себе політичної відповідальності не знімаємо, конкретні пропозиції виборцям будемо пропонувати. Але, безумовно, для цього має бути політична воля і позиція самих виборців.

Ми не зійдемо з цього шляху, він для нас визначений. Кожен з нас в БЮТ пройшов серйозне випробування, яке не хотілося б побажати комусь. Я думаю, це питання часу. Жаль, що цей час може затягнутися.

Сергій Рахманін: Коли ситуація з можливістю проведення дострокових виборів остаточно з’ясується?

Йосип Вінський: Я вважаю, що останній термін – це 24.00 година в понеділок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG