Доступність посилання

ТОП новини

Рамзан Кадиров готується до своєї інавгурації і призначає родичів на урядові посади в Чечні.


Василь Зілгалов Прага, 16 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ще задовго до своєї інавгурації на посаду президента Чечні, яка призначена на 5 квітня, Рамзан Кадиров вже формує свою урядову команду із представників свого клану. Деякі з його людей – колишні сепаратисти, бойовики, інші ж завжди підтримували Кремль. Об’єднує їх те, що вони прагнуть бути при владі і всі хочуть бути вірними новому президентові Чечні.

Чечня – Рамзан Кадиров танцює з дівчиною в аеропорту Грозного. 8 березня 2007 р.
До свого призначення на посаду президента Чечні Рамзан Кадиров працював прем’єр-міністром цієї республіки при президентові Алху Алханові. Останнього, як вважають спостерігачі, Кадиров і усунув з його посади, бо сам давно її прагнув. Відтак 1 березня російський президент Владімір Путін призначив Рамзана Кадирова, 30-річного сина вбитого чеченського президента Ахмада Кадирова і колишнього сепаратиста, на посаду президента Чечні. Наступного ж дня чеченський парламент підтвердив це призначення.

Кадиров командує великою власною армією, сумно відомою під назвою «кадировці», яку вважають причетною до вбивств, захоплень заручників, брутальних тортур та інших жахів розбурханої війною республіки.

«Із Чечнею, яка в руках однієї людини, вони можуть зробити що захочуть»

Чому ж Москва зацікавлена в такій тиранській владі, яку уособлює Рамзан Кадиров? Ось що каже Руслан Мартаґов, чеченський аналітик, колишній речник призначеного Москвою уряду доку Завґаєва: «Причини ясні, як день. Із Чечнею, яка в руках однієї людини, вони можуть зробити що захочуть у майбутньому, якщо виникне така потреба. Якби людям дали право обирати свого лідера, то вони були б єдині, як одна родина. Але коли призначають одну людину на чолі республіки, не запитуючи думки в народу, таку республіку легко руйнувати і сіяти страх. Ось причина такої ситуації і її підтримки».

Серед членів нового уряду Кадирова прем’єром став його двоюрідний брат Одес Байсултанов, мером Грозного – віце-президент фонду милосердя імені Ахмада Кадирова Муслім Хучієв, який також очолює чеченську організацію пропутінської партії «Справедлівая Росія». А близький друг Кадирова Аламбек Ясаєв призначений представником міністра внутрішніх справ Росії в Чечні.

Чи здатний Кадиров згодом виступити проти Москви?

Московський експерт з чеченських питань, Серґей Гриґорьянц, вважає, що потурання Кремля у витворенні Кадировим його нової команди може вилізти Москві боком: «Москва абсолютно не впевнена, що Кадиров, який є ще молодою людиною, не використає одного разу його влади для розриву всіх зв’язків з Москвою».

Незважаючи на те, що Кадиров лише два тижні при владі, він уже оголосив про масштабні плани своєї роботи. Новий президент Чечні закликає змінити конституцію республіки, що, за його словами, ще більше зміцнить її зв’язки з Росією.

Матеріали до теми:

• «Кожний має боятися свого начальника...», – в.о. президента Чечні Рамзан Кадиров. • Рік після смерті Масхадова, а кінця війни у Чечні не видно. • Рада Європи вимагає відновлення моніторингу за правами людини в Чечні.
XS
SM
MD
LG