Доступність посилання

ТОП новини

«Я наполягатиму на тому, щоб Президент поніс кримінальну відповідальність», – запевняє Василь Волга, народний депутат, фракція Соцпартії


Тетяна Ярмощук Київ, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua)

Василь Волга
Р. С.: Пане Волга, Верховна Рада ухвалила рішення щодо невиконання указу Президента. Що буде далі?

В.В.: Верховна Рада ухвалила постанову, відповідно до якої визнається указ Президента антиконституційним і злочинним. Ми визнаємо те, що Президент пішов на антидержавний переворот. Тим самим він здійснив кримінальний злочин, передбачений статтею Кримінального кодексу, і відповідно за це буде нести покарання. На даному етапі Верховна Рада, ухвалила рішення, що вона буде працювати у пленарному режимі, ухвалене рішення, що Кабінет Міністрів працює у звичайному режимі, виконуючи постанову Верховної Ради і діючи відповідно до Закону «Про Кабінет Міністрів». У разі необхідності ми будемо захищати конституційний лад усіма можливими засобами.

Р.С.: Якими будуть ваші найперші дії?

В.В.: Поки що ми робимо все для того, щоб звернутися до громадян України, яким небайдужа доля України, щоб ці люди підтягнулися до Верховної Ради, бо за нашою інформацією є всі підстави вважати, що з боку опозиції готується силове захоплення парламенту, і нам потрібні люди, щоб цьому запобігти. А далі все залежатиме від того, яку позицію займе міністр оборони. Якщо Президент, здійснивши один злочин піде на інший, ну так, як в 1993 році в Росії пішов Єльцин, і буде захоплювати Міністерство оборони, то тоді ми будемо діяти адекватно до ситуації, всіма засобами, які має коаліція, зокрема, це й МВС.

Р.С.: Тобто, ці люди, які зараз перебувають у наметовому містечку у Маріїнському парку, захищатимуть Верховну Раду?

В.В.: В разі, якщо буде у цьому потреба.

Р.С.: Якими, на вашу думку, у даному випадку мають бути дії міліції?

В.В.: Є ціла низка нормативних актів, які регулюють діяльність різних підрозділів, які мають підтримувати громадський порядок і спокій в країні, зокрема, і внутрішніх військ, в разі дестабілізації ситуації. У Франції, Угорщині, коли почалися громадські хвилювання, ми бачили дії спеціальних підрозділів поліції. Саме в такий спосіб мають діяти підрозділи внутрішніх справ Україні.

Р.С.: Представники коаліції висловлюють переконання, що дострокових виборів не буде. Тоді що ж з Президентом?

В.В.: Президент має визнати свій указ неконституційним. В такому випадку ми вибачимо, що він наробив, і намагатимемося знайти у правовій казуїстиці якісь підстави задля того, щоб Президента можна було б виправдати. Я думаю, такою буде загальна логіка. Я ж наполягатиму на тому, щоб Президент поніс кримінальну відповідальність. Я від цього не буду відступати. Логіка коаліції, швидше, буде така: будемо міксувати цю ситуацію.

Р.С.: А у протилежному випадку?

В.В.: А у протилежному випадку – війна.

Р.С.: Кого з ким?

В.В.: Коаліції з опозицією. І врешті-решт саме страшне, що ці міжусобні розбори всередині влади все більше і більше затягуватимуть людей, яким це небайдуже. Це протистоянні зрештою призведе до протистояння Схід-Захід.

Матеріали до теми:

• Президент Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей» • Українська математика: чи дорівнює температура політичного кипіння градусу настроїв українців? • Євродепутат не бачить підстав для розпуску Верховної Ради • «Віктор Ющенко вирішить долю Верховної Ради після розмови з Владіміром Путіним»? (Огляд європейської преси) • Кримські журналісти протестують проти нападів прихильників коаліції • Президент Ющенко: Процес формування більшості нелегітимний, і якщо діяльність більшості не відновлять на конституційних засадах, він підпише указ про розпуск Верховної Ради • Президент підтвердив, що розпустить парламент, якщо консультації з керівництвом Верховної Ради будуть безперспективні • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні?
XS
SM
MD
LG