Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко переносить вибори і сподівається на компроміс між опозицією та коаліцією. Естонія розпочала розкопки біля пам’ятника радянському солдатові у Талліні (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 26 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса пише про продовження політичної кризи в Україні і новий указ президента Віктора Ющенка. Різні видання інформують і про призначення нового Генерального прокурора України. В газетах також наводять оцінки європейських політиків щодо можливих наслідків української політичної кризи.

Німецька «Зюддойче Цайтунг» звертає у четвер увагу на новий указ президента України Віктора Ющенка, яким той переносить дату парламентських виборів в Україні. Газета наводить обґрунтування Ющенком призначення виборів на 24 червня і підкреслює, що «він обвинуватив проросійський уряд Януковича у відмові фінансувати дострокові вибори та порівняв це з кримінальним злочином». «Зюддойче Цайтунг» також інформує про суперечливі рішення українських судів щодо указів президента і підкреслює слова Ющенка про його впевненість у правильності другого указу про розпуск парламенту і перенесення виборів. Впливова німецька газета також інформує, що прем’єр Янукович відмовляється підкорятися і другому указові президента.

«Зюддойче Цайтунґ» нагадує, що ЄС ще в середу закликав Україну «пришвидшити мирне припинення боротьби за владу в Україні» і додає, що Європа вважає «політичну кризу – тестом на демократичну зрілість».

А польська «Ґазєта Виборча» наводить слова Віктора Ющенка про готовність призупинити дію першого указу, якщо будуть продуктивні політичні консультації та інформує, що через кілька годин після цього президент раптово виступив із телевізійним зверненням про другий указ та перенесення виборів на 24 червня. «Ґазєта Виборча» також наводить заклик Ющенка до громадськості не втручатися в суперечку і до Конституційного суду – утриматись від ухвалення рішення.

Чи не всі європейські агентства встигли повідомити сьогодні про «несподіване призначення» Віктором Ющенком новим Генеральним прокурором Святослава Піскуна. Російське ІТАР-ТАРС інформує також про суперечливі реакції у таборі правлячої коаліції на повернення Піскуна до Генеральної прокуратури. Це ж агентство наводить обіцянки Піскуна президентові щодо намірів Генеральної прокуратури «грати першу скрипку» в координації діяльності правоохоронних органів.

Бронзовий солдат у Талліні

Чимало європейських видань пишуть сьогодні про конфлікт довкола перенесення пам’ятника радянському солдатові з центру естонської столиці.

Російськомовне латвійське видання «Телеґраф» інформує, що «до Бронзового солдата в Талліні вже стягнуто спецтехніку.., а прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп вирішив трохи охолодити пристрасті і запевнив, що Бронзовий солдат залишиться на місці до 9 травня». Ця ж газета пише про погрозливу реакцію Росії на ситуацію довкола пам’ятника і ноту російського МЗС.

Агентство «Ройтерс» наводить слова речника міністерства оборони Естонії про те, що роботи по вивченню і перенесенню останків під пам’ятником будуть проведені впродовж місяця і що останки солдатів мають покоїтися на військовому цвинтарі, а не у невідповідних місцях, що свідчить про неповагу до мертвих.

Матеріали до теми:

• Україна запросить ОБСЄ спостерігати за достроковими парламентськими виборами • Новий указ свідчить, що Ющенко готовий на компроміс – євродепутати • У Європарламенті пройшли дебати щодо ситуації в Україні • Білоруський опозиціонер: «З політичного погляду Ющенко робить правильні кроки»
XS
SM
MD
LG