Доступність посилання

ТОП новини

Янукович каже, що не боїться нових виборів і не виключає імпічменту Ющенка


Наталія Вікуліна Слухати: Страсбург, 17 квітня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Парламентська Асамблея Ради Європи планує звернутися з терміновим закликом до Президента, членів парламенту та уряду України вирішити існуючу кризу в легітимний, суворо конституційний та мирний спосіб. Про це йдеться у проекті резолюції, яку члени ПАРЄ обговорять у четвер на слуханнях із ситуації в Україні. Водночас Прем''єр-міністр України Віктор Янукович під час виступу на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи висловив критичну оцінку ситуації в Україні. При цьому він заявив, що визнає законним будь-яке рішення Конституційного Суду і не виключив імпічменту Президента.


Звірити свої погляди з сучасними європейськими – так сформулював мету своєї поїздки до Страсбурга український Прем''єр. Він розповів керівникам Ради Європи і Парламентської Асамблеї та депутатам про стан справ в Україні, піддавши різкій критиці не тільки нинішню політичну ситуацію, але і попередній період. Так, скасування Конституційної реформи Віктор Янукович назвав поверненням у світле вчора. Український Прем''єр вказав, що влада в Україні проігнорувала деякі резолюції ПАРЄ, у тому числі рекомендацію стосовно того, що політичні інтереси не повинні переважати над обов''язком дотримуватися верховенства права. Керівник українського уряду заявив, що для розпуску Верховної Ради не було підстав.

“Ми категорично проти будь-яких дій за межами правового поля і застосування такої практики у майбутньому. Хочу уточнити: ми не боїмося виборів, ми на них переможемо. Ми впевнені, що дострокові вибори не змінять розкладу політичних сил в Україні”, – зазначив Віктор Янукович. Він також заявив, що негативним наслідком нинішньої ситуації може стати непримиренне громадське протистояння і криза економіки, а це було б нищівною поразкою для всіх – і для України, і для Європи.

ПАРЄ: усі конфлікти треба вирішувати через діалог і компроміс

Рада Європи у свою чергу вважає, що будь-які конфлікти мають вирішуватися через діалог і компроміс, сказав голова Парламентської Асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінден: “Вони повинні виключити, що такий конфлікт може вирішуватися на вулиці. І тут політичні лідери і політичні партії несуть величезну відповідальність перед своїми громадянами”.

За словами Рене ван дер Ліндена, Парламентська Асамблея подивиться, яким чином зможе допомогти Україні у вирішенні конфлікту, але це відбудеться через діалог, і Асамблея не надаватиме перевагу жодній зі сторін.

Янукович вважає, що в нинішній ситуації слід дочекатися рішення Конституційного Суду, продовжувати переговори і виключити силовий варіант вирішення проблеми. Український Прем''єр висловив сподівання, що Конституційний Суд ухвалить рішення щодо Указу про розпуск Верховної Ради найближчим часом: “Будь-яке рішення Конституційного Суду ми визнаємо правовим і будемо його виконувати. На таких засадах стоїть і Президент України Ющенко. Ми будемо підкорятися рішенню Конституційного Суду. І, врешті-решт, ми будемо шукати політичний компроміс, і знайдемо рішення, яке влаштовуватиме обидві сторони”.

Янукович знову заявив про можливий імпічмент Президента

Віктор Янукович також заявив, що будь-який тиск на Конституційний Суд і тим більше на його суддів є порушенням принципів демократії, Конституції і законів України. А якщо рішення Конституційного Суду буде не на користь Указу Президента, то це, звичайно, матиме негативні політичні наслідки для Президента Ющенка, зауважив Янукович.

“І як з один із можливих варіантів – це варіант імпічменту. Але ми не прихильники будь-якої дестабілізації політичної і економічної ситуації в країні. Ми про це багато разів говорили, і це наш принцип. Ми вважаємо, що всі конфліктні питання ми можемо вирішувати за столом переговорів. Це принцип плюралізму, і ми його також дотримуємось. І вважаємо, що вибори повинні відбутися в терміни, визначені Конституцією”, – сказав глава українського уряду.

Матеріали до теми:

• Судний день у Києві. Державний переворот підтриманий Заходом. (Огляд європейської преси) • Перший крок до рішення. КС розпочав вирішувати долю парламенту • Чи змінить країну очікуване рішення Конституційного Суду щодо Указу Президента? • У Криму проросійські активісти розпочинають нову антиНАТОвську кампанію

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG