Доступність посилання

ТОП новини

Іранський президент Махмуд Ахмедінеджад кинув новий виклик світові


Василь Зілгалов Прага, 9 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок, відзначаючи День атомної енергії, в Ірані заявили про початок «промислового етапу» своєї ядерної програми. Про це цього ж дня заявив у Натанзі, де вперше вдалося збагатити уран рік тому, президент Ірану Махмуд Ахмедінеджад.

Виступ Президента Ірану Махмуда Ахмедінеджада у Натанзі. 9 квітня 2007 р.
Махмуд Ахмедінеджад наголосив у промові, що Іран «з цього дня вступив у клуб ядерних держав і може виробляти ядерне паливо у промислових масштабах». Президент Ірану, зокрема, заявив: «З великою гордістю я оголошую, що від сьогодні наша рідна нація буде серед тих народів, які виробляють ядерне паливо у промислових масштабах».

Дата свята атомної енергії – 9 квітня – в Тегерані була вибрана невипадково. Рік тому іранські атомники завершили проведення лабораторних експериментів зі збагачення урану. І досягли тоді в ядерному центрі в Натанзі рівня 3,5% вмісту ізотопу урану-235, тобто, достатнього для виробництва промислового палива для ядерних електростанцій. Через кілька тижнів Іран оголосив, що йому вдалося збагатити уран на рівні 4,8%.

Трохи раніше від президента країни про вихід на промислове збагачення урану заявив керівник ядерної енергетики Ірану Ґолямреза Аґазаде.

Виступаючи у понеділок на святкуванні Дня атомної енергії, президент Ахмедінеджад заявив, що його країна не поступиться перед міжнародним тиском і продовжить ядерну програму. Президент Ірану також заявив: «Ми тепло потиснемо руки всіх урядів, які зацікавлені у переговорах і співпраці з Іраном у цій справі».

За словами президента Ірану у Натанзі, їхня ядерна програми перебуває «на шляху до вершини».

У той же час секретар Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Лариджані заявив, що Тегеран не відмовляється від переговорів щодо ядерної програми. І раніше Іран неодноразово стверджував, що його ядерна програми носить виключно мирний характер. Західні країни передбачають, що Тегеран розробляє власну ядерну бомбу. Рада Безпеки ООН ввела проти Ірану суворі санкції. Повідомляється також, що США можуть завдати бомбових ударів по іранських ядерних об’єктах. Пентагон не заперечує цього.

Сполучені Штати Америки вказують на те, що останні заяви Ірану про його ядерну програму – це ще один сигнал про те, що Тегеран кинув виклик міжнародній спільноті. Про це також сказав у понеділок речник Білого Дому Шон МакКормік. Він додав, що досягнення Іраном індустріального етапу збагачення урану – це «втрачена можливість».

Матеріали до теми:

• Іран каже правду чи дезінформує світ про свою ядерну програму, щоб зберегти право на її розвиток? • Знову про іранську ядерну програму і нові санкції щодо Тегерана • «Їм не потрібен задній хід, їм потрібна кнопка СТОП», – держсекретар США про Іран. • Президент Ірану вкотре заявив, що країна не припинить розвиток власної ядерної програми.

• Звільнені британські військові моряки повернулися на батьківщину з іранського полону • Іран звільняє британських моряків
XS
SM
MD
LG