Доступність посилання

ТОП новини

Чи призведуть президентські вибори у Франції до глобальних змін у світовій політиці? Ніколя Саркозі відкидає можливість амністії Жака Ширака (огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Прага, 12 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса широко обговорює наближення президентських виборів у Франції. Багатьох цікавить, чи вдасться нинішньому президентові країни Жаку Шираку уникнути судового переслідування, якщо переможе підтриманий ним Ніколя Саркозі. Оглядачів також цікавить вплив наслідків президентських виборів у Франції на європейську та світову політику.


Оглядачів цікавить не лише те, хто переможе у президентських перегонах у Франції, їм не байдужі й програми кандидатів, їхні погляди та плани.У четвер європейська преса критикувала Ніколя Саркозі не тільки за його закиди педофілам. Наприклад, ірландська «Айріш Таймс», лондонські «Таймз», «Ґардіан», «Індепендент» та інші звертають увагу на те, що Ніколя Саркозі відкидає численні підозри у тому, що він амністує Жака Ширака, коли стане президентом. Газети нагадують, що в останні 12 років Ширак убезпечив себе від судових переслідувань. Відомо, що низка справ з обвинувачення його у корупції були призупинені. Газети навіть наводять слова паризьких жартунів, що Ширак мусить бути президентом до кінця життя, щоб уберегтися від в’язниці.

Дехто не виключає, що підтримуючи саме Саркозі, Ширак розраховує на можливу амністію. Газети також інформують, що Саркозі навіть пообіцяв, що якщо переможе, то вимагатиме від парламенту відміни поправки про 10-річний термін давності на злочини. А кримінальним справам проти Ширака вже більше 10 років.

Чимало газет, аналізуючи програми головних кандидатів — соціалістки Сеґолен Руайяль, націоналіста Ле Пена та й правого Ніколя Саркозі — намагаються прогнозувати можливий вплив переможця виборів на європейську і світову політику. Впливова німецька «Франкфуртер Альґемайне» зауважує, що одночасно з французькими виборами розпочалися президентські виборчі перегони у США, Росії, відходить англійський уряд Блера і слід очікувати значних змін не лише у політичних особах, але й у політиці, і це тривожно, особливо у час загострення енергетичних проблем, боротьби з тероризмом. Німецький часопис наголошує, що стабільність у Європі залежить багато у чому від французько-німецької співпраці, а Ширак останнім часом ослабив свій внесок у цю справу, Франція провалила європейську конституцію. Тому, на думку «Франкфуртер Альґемайне», Європі не байдуже, хто прийде у Єлісейський плац цього літа.

Матеріали до теми:

• У Франції офіційно почалася передвиборча кампанія • Франція обиратиме у квітні президента. У виборчих перегонах вперше бере участь жінка
XS
SM
MD
LG