Доступність посилання

ТОП новини

Перспективи імпічменту


Тетяна Ярмощук Київ, 18 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Імпічмент: гра на президентських нервах чи реальна перспектива? Заяви Прем’єр-міністра та коаліції щодо можливого імпічменту стають майже традиційними.

Віктор Ющенко складає присягу на вірність українському народу. 23 січня 2005 року
Якщо Конституційний Суд ухвалить рішення не на користь Указу Президента про розпуск парламенту, Віктору Ющенку загрожує імпічмент. Про це вкотре заявляє Віктор Янукович: “І як один з можливих варіантів – це варіант імпічменту. Але ми не прихильники будь-якої дестабілізації політичної і економічної ситуації в країні. Ми про це багато разів говорили, і це наш принцип. Ми вважаємо, що всі конфліктні питання ми можемо вирішувати за столом переговорів. Це принцип плюралізму, і ми його також дотримуємось. І вважаємо, що вибори повинні бути в терміни, визначені Конституцією”.

Подібні заяви опозиція називає шантажем та спробою залякати Президента. Представник “Нашої України” Михайло Поживанов в інтерв’ю Радіо Свобода: “Кожен мусить пам’ятати, що процедура імпічменту – це не дві третини, а три чверті парламенту. У цій ситуації 375 голосів він ніколи не знайде. Це просто неможливо”.

У нинішній ситуації оголосити імпічмент Президенту абсолютно неможливо. Таку думку Радіо Свобода висловив адвокат Олексій Резников: “Імпічмент Президенту може бути проведений тільки за здійснення державного злочину. Тричі має відбуватися голосування Верховної Ради. Проміжною між цими голосуваннями має бути робота спеціальних слідчих. Інститут яких ніяким законом не прописаний. Має бути висновок Верховного Суду про наявність у діяннях Президента ознак злочину. А окрім того, має бути висновок Конституційного Суду про конституційність цієї процедури”.

Учора Конституційний Суд розпочав розгляд подання щодо конституційності Указу Президента про розпуск парламенту. Коаліція пов’язує можливість імпічменту Президенту з можливим рішенням щодо неконституційності президентського Указу.
XS
SM
MD
LG