Доступність посилання

ТОП новини

Мінус п’ять. Чим викликаний демарш п’ятірки членів Конституційного Суду?


Олександр Лащенко, Надія Шерстюк Всупереч очікуванням, у середу так і не почалися слухання у Конституційному Суді з приводу Указу Президента розігнати Верховну Раду. Початок розгляду подання 53 депутатів стосовно законності такого рішення Ющенка перенесли на 17 квітня. Слухання ще не стартували, а скандалів навколо них вдосталь. І прихильники, і критики розпуску парламенту обмінюються звинуваченнями у тиску на Конституційний Суд. Про тиск на них заявили і п’ятеро із 18 членів цього найвищого третейського органу країни. Чим викликаний цей демарш?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи зможе Конституційний Суд почати розгляд подання щодо законності Указу Президента про розпуск парламенту і ухвалити рішення?
Оксана, студентка із Луцька:
- Їхнє рішення все одно буде на користь певної політичної сили.
Олександр, учень гімназії:
- Зможе, але тільки, якщо буде згода суддів.
Алла Василівна, пенсіонерка:
- Як Конституційний суд може щось вирішити, якщо на нього з усіх боків тиснуть?
Іван Юхимович, пенсіонер:
- Якщо Янукович із Ющенком домовляться, все буде вирішено!
Юля, працівниця:
- Я дуже сумніваюся, що вони щось ухвалять.


“Вони вже більше терпіти не можуть!”

Зала засідань Конституційного Суду
(official site)
П’ятеро конституційних суддів (Ярослава Мажучак, Віктор Шишкін, Володимир Кампо, Петро Стецюк і Дмитро Лилак) попросили державної охорони та відмовилися від участі у розгляді справи. Причини такого кроку “п’ятірки” пояснив Петро Стецюк:

“Вважаємо неможливим брати участь у розгляді Конституційним Судом України доленосних для українського народу питань доти, доки суддям Конституційного Суду України не будуть забезпечені умови для неупередженого і незалежного розгляду та ухвалення правосудних рішень. З метою гарантування нашої безпеки просимо в установленому порядку надати нам державну охорону”.

На захист цих п’яти суддів виступила пропрезидентська партія "Наша Україна". Нашоукраїнці звернулися до Генпрокуратури, СБУ і Президента з проханням розслідувати заяви суддів про тиск на них.

Юрій Ключковський: “Суддів уже дістало те, що робиться з Конституційним Судом”
Як зазначив Радіо Свобода представник “Нашої України” Юрій Ключковський, суддів “уже дістало те, що робиться з Конституційним Судом, і вони вже більше терпіти не можуть”.

Хто на них може впливати, Юрію Ключковському зрозуміло. За його словами, “відтоді, як Янукович взяв на себе роль прес-секретаря Конституційного Суду, зрозуміло, хто тисне і хто намагається визначити, чим займається і як займається Конституційний Суд”.

“Хай Господь Бог їм буде суддею”

Натомість голова Верховної Ради Олександр Мороз спростовує заяви про тиск на Конституційний Суд з боку прем’єра та проурядової коаліції. "Навпаки, суддям формують політичну позицію у Секретаріаті Президента", - переконує спікер.

А Віктор Янукович прокоментував твердження п’ятірки суддів КС таким чином:

“Як кажуть, хай це буде на совісті цих людей і на совісті тих, хто їх до цього підштовхував, і хай Господь Бог їм буде суддею”.

А суддя Конституційного Суду України у відставці Микола Корнієнко не схвалює вчинок п’ятірки, котра заявила про неможливість роботи через тиск на суд. На думку Миколи Корнієнка, що б не відбувалося навколо суддів (нібито тиск чи інші обставини), вони зобов’язані брати участь у розгляді справи:
(official site)
Микола Корнієнко: “Участь треба брати! Хоч би на вулиці стріляли, хоч би була атомна атака”


“Вони давали присягу, а у ній сказано: “присягаю на вірність народу України брати активну участь у роботі Конституційного Суду України...Інша справа, що вони можуть голосувати проти, можуть написати про окрему думку і т.д. Тому в їхній поведінці мені не сподобалося саме це – що вони відмовляються брати участь у роботі Конституційного Суду. Участь треба брати! Хоч би на вулиці стріляли, хоч би йшов дощ, хоч би була атомна атака”.

Тим часом Служба безпеки України готова надати охорону суддям Конституційного Суду на підставі їхніх заяв. Про це повідомила Радіо Свобода речниця СБУ Марина Остапенко.

Чи впливає той, хто призначає?

П’ятьох суддів Конституційного Суду, котрі заявили про неможливість працювати, опоненти Ющенка називають “людьми Президента”, які завжди підтримували будь-яку його позицію. Так висловився в інтерв’ю Радіо Свобода “регіонал” Володимир Зубанов. Самі судді, котрі виступили із демаршем, наполягають: вони діють винятково за присягою і лише заради забезпечення умов для безпристрасного розгляду та ухвалення правосудних рішень.

Загалом до складу Конституційного Суду входять 18 суддів, по третині від Президента, парламенту та З''їзду суддів. Це створює ілюзію, що ті, хто призначає суддів, має вплив на них, констатує юрист, екс-депутат Віктор Мусіяка.

А відтак, на його погляд, у суспільстві формується спотворений уявлення про упередженість найвищого третейського органу держави. Віктор Мусіяка:

“Завжди можуть посилатися на те, що, бачте, ми під тиском і не можемо ухвалити об’єктивного рішення. Я вважаю, що все залежить персонально від суддів. Не можеш гарантувати, що ти приймеш рішення відповідно до своєї совісті – подай у відставку!”

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG