Доступність посилання

ТОП новини

На вибори з Президентом! Так хоче коаліція


Тетяна Ярмощук Київ, 30 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Пошук виходу з кризи, рішучий крок чи бажання налякати Президента? Верховна Рада сьогодні ухвалила за основу постанову про одночасне проведення президентських та парламентських виборів.


Чергова парламентська ініціатива: цього разу коаліціянти постановили провести одночасно президентські та парламентські вибори. За таку постанову проголосували 234 депутати.

«Верховна Рада постановляє визнати за необхідне проведення виборів Президента та народних депутатів у період 90 днів від дня набрання чинності законом про внесення змін до Конституції, яким передбачено проведення виборів Президента та народних депутатів, але не пізніше від 9 грудня 2007 року», — оголосив про це Голова Верховної Ради Олександр Мороз.

Цією постановою парламентарі доручили Кабінетові Міністрів вжити необхідних заходів для забезпечення фінансування виборів Президента та Верховної Ради, а Центральній виборчій комісії — забезпечити виконання закону про державну реєстрацію виборців та своєчасну підготовку до виборів.

Попри це, коаліціянти продовжують заявляти про необхідність дочекатися рішення Конституційного Суду.

«Ми готові йти на вибори одночасно і даємо сигнал Президентові. Але в той же час має бути рішення Суду. Буде воно на користь президентського указу — немає питань; не буде — ніяких виборів не може відбуватися», — каже заступник керівника фракції Партії регіонів Василь Кисельов.

«Наша Україна» заявляє, що всі рішення, ухваленні Верховною Радою після оприлюднення Указу Президента про розпуск парламенту від 2 квітня, недійсні.

Готовність коаліції до виборів як її слабкість

А нинішнє рішення парламенту — це прояв слабкості, каже в інтерв’ю Радіо Свобода нашоукраїнець Михайло Поживанов: «Люди бояться йти на вибори, і вони хочуть захопити з собою ще й Президента, котрий якраз був на сторожі виконання Конституції і законів. Мені здається, що це певною мірою слабкість цих людей».

Ухваливши сьогоднішню постанову, Верховна Рада визнала, що дострокові вибори можуть відбутися, звертає увагу в інтерв’ю Радіо Свобода політолог Вадим Карасьов: «Ця постанова демонструє суттєве психологічне зміщення у свідомості української політичної еліти. Вона визнає, що дострокові вибори можуть бути у 2007 році. Політична еліта фактично засвідчила цією постановою, що треба до виборів готуватися».

Водночас нинішня постанова передбачає внесення змін до Конституції — без цього змусити Президента піти на вибори не вийде. Але де коаліція візьме для цього конституційну більшість у 300 осіб, її представники не говорили. Сьогодні в голосуванні щодо постанови взяли участь 254 депутати.

Минулого тижня, не дочекавшись рішення Конституційного Суду щодо свого Указу від 2 квітня, Президент підписав новий Указ. Цим Указом також достроково припиняються повноваження Верховної Ради, а позачергові вибори призначаються на 24 червня. У свою чергу коаліція заявила, що не визнає нового президентського Указу, і надіслала й на нього подання до Конституційного Суду.
XS
SM
MD
LG