Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує ініціативу «Чорноморська співпраця»


Наталія Вікуліна Брюссель, 11 квітня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Наблизити країни Чорного моря до Євросоюзу – така мета нової ініціативи «Чорноморська співпраця», що її оприлюднила Єврокомісія. Брюссель хоче також збільшити регіональне співробітництво між чорноморськими країнами. Єврокомісія пропонує більше сприяти демократії, руху людей, безпеці в регіоні, підтримувати проекти з енергетики, торгівлі, транспорту, науки і досліджень, охорони довкілля, захисту кордонів тощо.

У регіональній співпраці з Україною, Грузією, Росією, Туреччиною та іншими чорноморськими країнами Євросоюз став ще більше зацікавленим після того, як зі входженням Болгарії та Румунії ЄС сам став безпосереднім учасником регіону Чорного моря.

Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро- Вальднер
Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер заявила: «Це справді відкриває нові перспективи і можливості як для Євросоюзу, так і, звичайно, для наших партнерів. Але, ясна річ, з’являються також і нові виклики. І тому ми думаємо, що настав час зосередити політичну увагу більше на регіональному рівні і зміцнити співпрацю, таким чином відкриваючи додатковий простір для співпраці з Росією, Туреччиною і нашими східними учасниками Європейської політики сусідства».

Посилення співпраці у різних сферах

Тож Єврокомісія пропонує, щоб Євросоюз та чорноморські країни активніше працювали в різних галузях – розвивали транспортні мережі, боролися з кліматичними змінами, краще охороняли кордони тощо.

Про деякі ініціативи розповіла Ферреро-Вальднер: «Наприклад, зміцнювати громадянське суспільство і сприяти контактам між містами, громадами, університетами. Адже людські контакти ми вважаємо дуже важливими. І, як завжди, демократія, права людини, надійне керівництво, рух людей і безпека – всі ці питання стануть найголовнішими».

Серед іншого нова ініціатива має допомогти створити більшу довіру між країнами Чорноморського регіону, а це, за словами комісара, сприятиме вирішенню заморожених конфліктів у регіоні. Йдеться про Придністров''я, Абхазію, Південну Осетію і Нагірний Карабах.

«Чорноморську співпрацю», можливо, затвердять до липня

Ініціатива «Чорноморська співпраця» буде доповнювати вже наявні проекти Євросоюзу з підтримки стабільності і реформ у країнах Чорного моря. ЄС також підтримуватиме контакти з Організацією чорноморської економічної співпраці, де Єврокомісія прагне отримати статус спостерігача. Бюджету для нової ініціативи Єврокомісія не передбачає, гроші будуть виділяти через уже наявне фінансування країн-учасниць.

Комісар Ферреро-Вальднер сподівається, що ініціативу Єврокомісії щодо Чорного моря країни Євросоюзу затвердять ще під час головування в ЄС Німеччини, тобто, до липня цього року. Залежно від того, як ітиме співпраця з чорноморським регіоном, Євросоюз може влаштовувати регулярні міністерські зустрічі з представниками країн Чорного моря.
XS
SM
MD
LG