Доступність посилання

ТОП новини

Крок вперед – крок назад: які сценарії компромісу ще можливі?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Василь Горбаль – народний депутат (фракція Партія регіонів); Микола Оніщук – народний депутат (фракція "Наша Україна").

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: Президент з Прем’єром сьогодні знову зустрічалися і, здається, ні про що не домовилися. П’ять конституційних суддів відмовляються від виконання своїх обов’язків через політичний тиск. На Майдані Незалежності мітингують біло-блакитні, а помаранчеві вишиковуються на Європейській площі. Районні суди призупиняють президентський указ і самі ж скасовують власні рішення. Політики поширюють дедалі страшніші чутки. Каша у політичному казані закипає.

Чи зірве кришку? Чи лишається надія на розумний компроміс? І як він може чи має виглядати?

От свіжа вістка. КСУ, який мав завтра розпочати слухання, першочергово, справи про конституційність Указу Президента України "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради", переніс на 17 квітня.

Це означає, що до 17 квітня країна перебуватиме у нинішньому стані? Що означає це перенесення слухання, такого важливого для країни? Василь Горбаль: Наскільки у мене є інформація, що це одноосібне рішення голови КСУ. Більше ніяких коментарів він сам особисто не дає.

Я переконаний, що або сьогодні ввечері, або завтра вранці, напевне, я не скажу, що він зобов’язаний, але якісь певні коментарі з цього приводу він, напевне, все-таки дасть, якими мотивами він керувався з точки зору перенесення конституційного провадження.

Більшість політиків все-таки вважають, що КСУ повинен прийняти рішення в цій нелегкій проблемі для України. І вже після того всі законослухняні політики ухвалять те рішення, яким воно не було б.

Микола Оніщук: Насамперед я хочу зауважити, що суспільство зацікавлене не просто в рішенні КСУ. Я думаю, що і політики, і правники, і суспільство зацікавлені в тому, щоб це було обґрунтоване, переконливе рішення, щоб рівень його легітимності не викликав ні в кого сумнівів.

Цілком природно, що підготувати таке рішення за такий короткий період часу надто складно. Я не хочу стверджувати, що неможливо, але надто складно з врахуванням тієї практики і регламентних процедур, які передбачені самим КСУ для підготовки подібних подань.

Я переконаний, що Іван Домбровський, який нещодавно, як ми знаємо, отримав вотум довіри усіх без винятку суддів КСУ, не міг ухвалювати це рішення, не знаючи позиції суддів КСУ.

Ймовірно (це лише ймовірно), що рівень підготовки питання до слухання був недостатнім, а ризики відповідного розгляду питання надто великі. Надто велика ціна питання.

Але чим далі, тим коротший термін, власне, до дати перевиборів. Це напружує, більш складною робить ситуацію. Як житиме країна до 17 числа?

Микола Оніщук: Насправді я не бачу тут проблеми, адже зв’язку між підготовкою процедур виборчих і ухваленням, наприклад, партіями рішення висування і формування окружних виборчих комісій і рішенням КСУ немає. Я мав на увазі, що тут ніхто нічим не ризикує.

З моєї точки зору, наприклад, якщо КСУ таки відхилить Указ Президента, я маю на увазі, що визнає його конституційним, то це буде означати, з точки зору наслідків, що виборчий процес буде зупинено. Тобто, ризиків для тих, хто перебуває у виборчому процесі, ніяких. Тим більше, що на цьому етапі, власне, виборча компанія як така ще не розпочинається. Це підготовчі процедури до виборчого процесу.

У вас немає відчуття, що це з обох боків йде омана простих людей, що все рівно вирішується не на вулиці ситуація?

Василь Горбаль: Звичайно, тому що конфлікт у парламенті не був таким гострим. Власне, те, що люди приїжджають до Києва... Це вже після того конфлікт став таким гострим. Всі події, які відбувалися в парламенті, не були такими гострими. Я скажу, що люди не вийшли на вулиці, коли була сформована антикризова коаліція. Тобто, якби були якісь невдоволені зі сторони прихильників “НУ” чи ще когось... Вони мріяли і досі, напевне, мріють увійти в широку коаліцію.

Микола Оніщук: Знаєте, рівень апатичності людей до політичних явищ, на жаль, зростає. Я маю на увазі, що в цілому після виборів 2006 року. Ми маємо це визнати. Це стосується однієї сторони і стосується іншої.

Разом з тим є очевидним, як Ви дуже слушно про це зауважили, що зазвичай на маси народні насамперед і за підтримкою звертається опозиція, не владні інститути. У владних, зокрема, фракцій є такі інструменти, як парламент, який може ухвалювати рішення, уряд, який може їх виконувати. Для того, щоб вплинути на ситуацію владним інститутам просто достатньо приймати ефективні рішення. А ось опозиція мусить до цього звертатися. Але насправді в даному випадку все змінилося. Ви ж бачите.

Пане Василю, як відомо, Ви є бізнесменом, людиною досить заможною і розумієтеся на тому, як “ходять” великі гроші.

Чи праві ті, хто твердить, що зараз не те, що там не має впливу, наприклад, фактор вулиці, не те що політики, а “домовляються” гроші і не можуть домовитися?


Василь Горбаль: Я переконаний, що то насправді нісенітниця.

Те, що великий бізнес, я думаю, будь-який бізнес зацікавлений зараз у стабільності, тому що, на жаль, стабільність стала єдиним чинником економічного росту України. Це дійсно так, тому що всі ті позитивні моменти, які могла Україна використати, коли в парламенті можна було приймати будь-які рішення в першій половині 2005 року, то наші політичні опоненти (не буду вживати поганих слів), на жаль, не використали.

Тому зараз єдиним чинником є все-таки економічний ріст, стабільність, а також реформи на фоні цього.

Шановні гості, чи можливий компроміс? В чому він полягатиме?

Микола Оніщук: Капітали не є інертними. Це неправда. І вони є складовою системи впливів і системи зацікавленостей. Це перше.

І друге. Ми маємо виходити з того, що такі ресурси мають бути найдені і ситуація має вийти з критичної, в якій вона сьогодні перебуває.

Без скасування Указу чи з скасуванням Указу Президента?

Микола Оніщук: Я думаю, що указ – це політико-правова реальність. Скасувати його без причин і без підстав буде неможливо.

Василь Горбаль: Я думаю, що це буде зі скасуванням Указу, тобто з відмовою Президента від цього указу.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Депутати ПАРЄ та Європарламенту, можливо, допомагатимуть вирішувати кризу в Україні • Конституційний Суд під пресом? • “Закон суворий, але...” - за якими законами живуть українські політики, та чим є в Україні Конституція? • Меджліс кримськотатарського народу підтримує дострокові вибори • Українська політика вимагає змін, стверджують львів’яни • Змагання за владу між президентом і парламентом народжує конституційні кризи. Інтерв’ю з представник Венеціанської Комісії • Нинішній тиждень в Україні буде вирішальним. В Україні прийшов час незалежних політиків. (Огляд світової преси) • Любомир Гузар: "Я б дуже радо хотів у тому напрямі щось зробити, але ніхто нас не запрошує. Мені прийти і пхатися, і сказати: пане Президенте, пане Прем’єре, я хочу вам щось казати, — то понад мої сили"

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG