Доступність посилання

ТОП новини

Борис Єльцин – людина, яка поховала комунізм. У Києві все більше ознак угоди між президентом і прем’єром. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 24 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса переповнена спогадами про першого президента Росії Бориса Єльцина з нагоди його смерті. «Сміливий, впертий, простий...», багато інших епітетів і метафор у пам’ять про суперечливого російського лідера. За цим малопомітні публікації про ситуацію в Україні, але вони знакові, бо засвідчують наближення першого компромісу в перебігу гострої політичної кризи.

Борис Єльцин змушує Михайла Горбачова прочитати список тих, хто підтримував путч 1991.

Майже всі оглядачі сходяться на тому, що головна заслуга Бориса Єльцина – це руйнування СРСР, а найбільша його помилка – визначення Володимира Путіна спадкоємцем на чолі Росії. Лондонська «Ґардіан» у редакційній статті «Руйнівник, а не будівничий» написала, що «помирає державний діяч, йому приносять данину поваги ті, хто найбільше постраждав від його дій». Інша британська газета, «Таймз» подала заголовок на першій сторінці – «Єльцин – людина, що поховала комунізм» і далі зазначила, що «найважливішим у спадщині Єльцина стало те, як у буденній манері оголосили про його смерть..., навіть державне телебачення не відмінило свої програми заради похвальних панегіриків на його адресу».

Німецькі газети вмістили про Єльцина переважно похвальні статті. Впливова «Зюддойче Цайтунґ» називає його «вірним другом німців».

А британська газета, «Індепендент», пише, що «всупереч міфові, який культивували про нього деякі люди, Єльцин не був демократом у тому розумінні, як це бачать більшість людей. Не був він і принциповим поборником свободи слова і вільного ринку. Він був людиною серця, не глузду. Коли він прийшов до влади, він зробив те, що вважав правильним для Росії. І у важливих питаннях, наприклад, особистої свободи, він частіше був правий, аніж ні. Вбивши дракона радянського комунізму, він полишив ослаблену Росію саму вибиратися із кризи».

Вже згадана «Ґардіан» зауважує: «між іншим, Володимир Путін, який зобов’язаний своїм політичним злетом Єльцину, є повною протилежністю всьому, що Єльцин втілював, і критично висловлюється про роки його правління».

Прем’єр і Президент України можуть випередити Конституційний Суд?

А берлінська «Таґесшпіґель» пише у вівторок про те, що «у Києві множаться ознаки швидкого завершення боротьби за владу між президентом і прем’єром». Газета зауважує, що дострокові вибори, якщо вони відбудуться, найбільше загрожують третій людині в Україні – голові Верховної Ради Олександру Морозу, тому він, «хитрий політик», грає й надалі роль посередника між президентом і прем’єром. Але, на думку, «Таґесшпіґель», прем’єр і президент «можуть випередити» рішення Конституційного суду намаганням вирішити конфлікт самотужки.

Матеріали до теми:

• Спроби оцінок спадщини Боріса Єльцина. Він був більше руйнівником чи творцем? Головна помилка – обрання наступником Путіна? • Першого президента Росії Бориса Єльцина поховають у Москві на Новодівочому
XS
SM
MD
LG