Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент проводить дебати щодо ситуації в Україні


Наталія Вікуліна Страсбург-Брюссель, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У середу ввечері Європарламент обговорюватиме ситуацію в Україні. Єврокомісію на дебатах представлятиме Комісар ЄС з працевлаштування Владімір Шпідла. Виступлять також представник головуючої в ЄС Німеччини та євродепутати.

Дебати з українського питання розпочнуть представники Єврокомісії і Німеччини, які у спеціальній заяві викладуть своє бачення ситуації в Україні. Після цього думки щодо розвитку подій в Україні висловлять європарламентарі.

Резолюцію вони ухвалювати не будуть, обмежаться лише усним обговоренням. Учасниця дебатів євродепутатка від Польщі. Ґражина Станішевська у коментарі для Радіо Свобода сказала: “Такі дебати важливі, тому що Україна є найбільшим сусідом Євросоюзу. І все, що там відбувається, є важливим з погляду ЄС. Особливо тому, що під час Помаранчевої революції деякі депутати Європарламенту дуже зацікавилися українськими справами і тепер пильно стежать за тим, що відбувається в Україні. Тому вважаю дуже важливим, щоб європарламентарі висловили свою думку з приводу ситуації в цій країні…Ситуація в Україні є дуже складна, і, чесно кажучи, вона нас непокоїть”.

Нагадаю, що рішення провести дебати щодо української ситуації вирішили минулого четверга голови політичних фракцій Європарламенту, а ініціювали ці дебати Грем Вотсон і Жозеф Доль - керівники фракцій Альянсу лібералів і демократів за Європу, Європейської народної партії і Європейських демократів.

Перелік євродепутатів, які виступлять на дебатах по Україні, ще до кінця не визначений. Відомо, що свою позицію висловлять члени Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною. Представниця цієї делегації Станішевська сказала: “З одного боку, і Президент Ющенко, і Прем’єр Янукович декларують готовність підпорядкуватися рішенню Конституційного Суду. А з іншого боку, деякі представники бойкотують і не відповідають на запитання суддів. Ми дуже стурбовані такою ситуацією”.

Європарламент залишається досить уважним спостерігачем за подіями в Україні, два тижні тому українське питання обговорювали на Комітеті Європарламенту у закордонних справах. Голова цього комітету Яцек Саріуш-Вольський заявив, що Європарламент не стоїть на боці тієї чи іншої політичної сили в Україні, як це було 2004 року, коли євродепутати підтримували помаранчевих політиків.
XS
SM
MD
LG