Доступність посилання

ТОП новини

Чия крапка розв’яже політичну кризу в Україні?


Тетяна Ярмощук Київ, 23 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Шостий день встановлення конституційності Указу про розпуск Верховної Ради. Представники парламенту відмовляється відповідати на питання частини суддів. Суддя Володимир Кампо пропонує призупинити провадження цієї справи. А в ЦВК заявляють, що дострокові вибори зірвані.

Анатолій Селіванов виступає на засіданні Конституційного Суду України.
Після уповноваженого представника парламенту у Конституційному Суді Ярослава Мендуся, відповідати на запитання частини суддів КСУ відмовився і постійний представник Верховної Ради Анатолій Селіванов. Це стосується тих п’яти суддів, які напередодні розгляду подання щодо встановлення конституційності Указу про розпуск парламенту заявили про тиск та попросили охорони.

Судовий процес перейшов у політичну площину?

Своє рішення пан Селіванов мотивує морально-етичними принципами. Мовляв, у цієї частини суддів уже сформувалася позиція: “Суддя має право висловити своє ставлення до справи лише після засідання суду. І тому, якщо суддею вже сформована позиція, вона публічно оголошена через ЗМІ, то у даному випадку я не маю можливості використовувати свій потенціал”.

Хоча, що саме у заяві суддів свідчить про сформованість їхніх позицій, Анатолій Селіванов так і не сказав.

У свою чергу суддя Володимир Кампо ( а саме на його запитання відмовився відповідати пан Селіванов) запропонував призупинити провадження цієї справи, заявивши, що процес розгляду перейшов у політичну площину.

Володимир Кампо: “Конституційний Суд України, як єдиний орган конституційної юрисдикції не наділений повноваженнями вирішувати цю справу по суті. Оскільки не має права втручатися в політичні питання діяльності Президента, Кабміну та Верховної Ради, встановлювати норми Конституції, інші нормативно-правові акти, заповнюючи наявні в них прогалини, які регулюють розподіл повноважень між законодавчою, виконавчою владою та Президентом України”.

На думку політолога Сергія Тарана, сьогодні Конституційний Суд не може розв’язати системної кризи: “Конституційний Суд показав свою політичну заангажованість. Він чітко зафіксував, що жодна політична сила не має остаточної довіри до КС. Події навколо Конституційного Суду – це лише привід, щоб ефективно провести підкилимні перемови”.

Мороз пропонує розробити план, а Томенко – провести референдум

Сьогодні ж спікер парламенту Олександр Мороз запропонував всім сторонам конфлікту узгодити план врегулювання кризи, не чекаючи рішення Конституційного Суду. А заступник голови Верховної Ради, бютівець Микола Томенко висловився за проведення всеукраїнського референдуму, якщо якась зі сторін не визнаватиме рішення Конституційного Суду.

На думку політолога Андрія Єрмолаєва, за нинішніх умов референдум може лише загострити ситуацію. У розв’язання нинішньої політичної кризу мають зіграти роль три фактори: Конституційний Суд, політичні домовленості та міжнародна спільнота, вважає пан Єрмолаєв.

“Всі активні гравці мають знайти спільно позицію по виходу з кризи. Рішення може бути знайдене вже протягом цього тижня. Ми знаємо думку європейської спільноти. Я маю надію, що рішення КС буде в найближчі дні, можливо, вже до кінця тижня. Думаю, що і є підстави для того, щоб були досягнуті домовленості між парламентом, урядом та Президентом теж у ці дні”, – зауважив політолог Андрій Єрмолаєв.

Дострокові вибори, призначені на 27 травня, вже зірвані?

Тим часом у Центральній виборчій комісії заявляють, що дострокові вибори, призначені на 27 травня, зірвані. За словами заступниці голови ЦВК Марини Ставнійчук, політичні партії не надали списки кандидатів для участі у виборах, а окружні комісії не були сформовані у відведений законом термін.

У п’ятницю Віктор Ющенко заявив про можливість призупинення Указу про розпуск парламенту, щоб Верховна Рада змогла ухвалити низку компромісних законів.

Матеріали до теми:

• Закон чи змова: як розв’язуватимуть кризу українські політики – через судові рішення чи політичні домовленості? • Майдан на замовлення. Чи вербують в Інтернеті на мітинги? • Молодь на Майданах. Хто? За кого? Чому? • Встановлення конституційності – другий тиждень
XS
SM
MD
LG