Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція хоче Майдану


Тетяна Ярмощук Київ, 20 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Майдан, який опозиція обіцяє сьогодні зробити справжнім, продовження розгляду Конституційним Судом справи про розпуск парламенту, засідання Ради національної безпеки та оборони… Так зранку виглядає сьогоднішній політичний день. Що він нам готує?

Четвертий день розгляду справи про встановлення конституційності Указу про розпуск парламенту. У таборі біло-блакитних уже з’явилися перші прогнози, коли можна очікувати рішення Конституційного Суду.

На думку уповноваженого представника позивача у Конституційному Суді, регіонала Юрія Мірошниченка, відкрита частина цієї справи має закінчитися вже сьогодні: «Думаю, що до кінця цього тижня публічна частина має закінчитися і Суд піде в закрите засідання. Як довго триватиме підготовка рішення? Думаю, що на наступному тижні цілком можна було б винести таке рішення. Судді дуже глибоко працюють саме над цим процесом».

А представник Президента у Конституційному Суді Володимир Шаповал заявив, що після закінчення справи подасть у відставку: «Я можу вам сказати, що після закінчення цієї справи я звільняюся з посади представника Президента в Конституційному Суді. І на прес-конференції поясню, які мої причини. Після закінчення справи».

Опозиція ж склала депутатські мандати, скасувала виборчі списки та обіцяє скликати сьогодні «справжній Майдан». Юлія Тимошенко: «Ми достатньо довго не ухвалювали такого рішення. Але сьогодні прийшов час звернутися до народу з проханням у п’ятницю о 18 годині зібрати наш Майдан на Європейській площі, зібрати там, як ми завжди його збирали».

Майдан чи фарс?

Утім, деякі експерти не вірять у повторення Майдану. Політолог Кость Бондаренко в інтерв’ю Радіо Свобода: «У даному випадку ми маємо такий собі елітарний міжсобойчик: Верховна Рада, Кабінет Міністрів, Президент, без задіяння інтересів більшості громадян України. Все це просто матиме просто штучний ефект. Думаю, що і як у випадку з акціями прихильників коаліції, так і в даному випадку все це закінчиться просто фарсом».

Акція протесту симпатиків коаліції триває вже понад два тижні, з часу, відколи Віктор Ющенко підписав Указ про розпуск Верховної Ради.

Матеріали до теми:

• ПАРЄ закликала Україну вирішити конфлікт через вибори або через компроміс • «…Верховна Рада буде неповноважною» — адвокат Сергій Власенко • “Двійка всім”: чи вплине на українських політиків резолюція ПАРЄ? • Під стінами Конституційного Суду тривають акції прихильників парламентської коаліції та опозиції • Юлія Тимошенко: Стримати Росію! Росія: Стримати політику стримування Москви!
XS
SM
MD
LG