Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк запевняє американців у необхідності виборів, але не всі переконані


Сергій Куделя Вашингтон, 1 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вчора розпочався візит до США міністра закордонних справ України Арсенія Яценюка. Він зустрівся із міністром торгівлі США Карлосом Гутіеррезом, а також обговорив політичну ситуацію в Україні з американськими аналітиками та представниками української діаспори.

Свій перший візит до США як міністр закордонних справ Арсеній Яценюк розпочав з виступу у Фонді Карнегі. Там він запевнив американців у незмінності євроатлантичного курсу України, що він намагатиметься балансувати між Президентом і Прем’єр-міністром. Яценюк також вважає, що українські політики не потребують міжнародного посередництва для розв’язання політичної кризи у державі, єдиний вихід з кризового стану у проведенні дострокових парламентських виборів.

Проте цей погляд Яценюка не був переконливим для усіх присутніх на зустрічі експертів. Зокрема, аналітик дослідницького центру RAND Corporation доктор Стівен Лерребі зазначив під час зустрічі, що на дострокових виборах переможуть ті ж самі політичні сили. Отже, він прогнозує, що конфлікт між ними триватиме й надалі. В інтерв’ю Радіо Свобода Лерребі заявив, що і після зустрічі з міністром Яценюком він залишився при власній думці: «Я не був до кінця переконаний його виступом, оскільки, на мою думку, нові вибори нічого особливо не змінять. Більшість опитувань громадської думки вказують, що Партія регіонів отримає стільки ж голосів, БЮТ трохи більше, "Наша Україна" трохи менше. Але суттєвих змін у розподілі сил у парламенті не відбудеться. Міністр погодився зі мною, але заявив, що потрібні інші політичні реформи, зокрема введення імперативного мандату».

Без досягнення широкого політичного компромісу кризу в Україні не вирішити, вважає Лерребі

Аналітик дослідницького центру RAND Corporation відзначає, що міністр Яценюк справив на нього позитивне враження, оскільки висловлювався вільніше, ніж його старші попередники. Американський експерт також відзначає відданість нового міністра стратегічному курсу Президента Ющенка. І все ж, на думку Стівена Лерребі, продовження політичної кризи в Україні негативно відіб’ється на ставленні до неї у Вашингтоні: «Якщо криза буде тривати надто довго, це зашкодить українській економіці, призведе до втоми від України, розчарування та втрати інтересу до неї» .

Стівен Лерребі каже, що усі політичні гравці повинні укласти між собою угоду, яка б дозволила їм припинити ворожнечу. На його думку, без досягнення широкого політичного компромісу кризу в Україні не вирішити.
XS
SM
MD
LG