Доступність посилання

ТОП новини

Спроба парламенту Румунії усунути Президента від влади не увінчалася успіхом.


Прага, 21 травня 2007 (RadioSvoboda.ua) — У суботу в Румунії відбувся референдум стосовно довіри до глави держави. За офіційними даними, близько 75 відсотків виборців висловилися на підтримку президента країни. Виступаючи вже після оголошених попередніх результатів референдуму, Траян Бесеску закликав парламентаріїв до співпраці. Через кілька днів Басеску, повноваження якого були призупинені, повернеться виконувати свої обов’язки до президентського палацу.

Референдум — це поразка румунської лівої опозиції, яка виступила з ініціативою призупинити повноваження глави держави, вважають спостерігачі. Лідер соціал-демократів, тобто колишніх комуністів, Мірча Джоане звинувачувавТраяна Бесеску в «тоталітарних ухилах». Однак, Конституційний суд Румунії раніше постановив, що порушення, в яких звинувачують Траяна Бесеску, не настільки серйозні, щоб усувати його з посади.

Такої ж думки були майже 75 відсотків громадян Румунії з правом голосу, які взяли участь у референдумі у суботу .

Майбутнє Румунії пов’язане з Заходом, а не зі Сходом

Напередодні голосування президент Румунії не раз натякав, що ініціатива його імпічменту могла бути керована іззовні, зокрема, зі сходу, з Росії. В інтерв’ю Радіо Свобода Траян Бесеску ці свої висловлювання пояснив: «Дехто тисне, щоб мати привілейовані стосунки з Російською Федерацією, і я не проти такого напрямку. Але я відкидаю майбутню ціну таких стосунків. Сенс моєї програми щодо закордонної політики полягає в тому, щоб витягнути Румунію з сірої зони. СРСР контролював мою країну 50 років. Пізніше Румунія прожила наступних 17 перехідних років, суттєво відчуваючи цей вплив свого недавнього минулого. Мій підхід — повернутися на 180 градусів до Заходу. Створити стратегічне партнерство зі США з одного боку, з іншого — йти прискореним темпом до Європейського Союзу. Це і сталося: 1 січня 2007 року ми стали членом ЄС. Щодо стосунків зі сходом — я підтримую справедливі економічні стосунки. Все. Щодо іншого, то наше майбутнє пов’язане із Заходом, а не зі Сходом».

Після оголошення офіційних результатів референдуму президент Румунії Траян Басеску заявив, що є очевидним, що більшість румунів підтримує його прагнення реформувати виборчу систему, судоустрій, боротися з корупцією та запровадити люстрацію з метою вилучити зі влади високопосадовців колишнього комуністичного режиму.

Лідер правлячої Ліберальної партії прем’єр Калін Попеску Терічану, який підтримав ініціативу колишніх комуністів стосовно імпічменту, після референдуму визнав, що румуни дали Траяну Басеску другий шанс і висловив готовність співпрацювати з президентом в інтересах Румунії.

Європейська комісія, яка була стурбована кількамісячним політичним протистоянням в Румунії, привітала волевиявлення румунів і висловила сподівання, що в Румунії, яка на початку цього року вступила до Європейського союзу, будуть продовжені обіцяні реформи.

Матеріали до теми:

• «Я хочу відірвати олігархів від політики». Інтерв’ю з Президентом Румунії Траяном Бесеску • Траян Бесеску називає себе капітаном у подорожі на довгі дистанції • Європа реагує на політичну кризу в Румунії
XS
SM
MD
LG