Доступність посилання

ТОП новини

«Кислотні» Жовті Води


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 14 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У п’ятницю на Дніпропетровщині сталася техногенна аварія. Через витік кислотних парів в одному з цехів гідрометалургійного заводу «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» потерпіло 5 сіл сусіднього району. Інформація про причини і наслідки надзвичайної події — суперечливі.

5 сіл П’ятихатського району з населенням понад тисячу осіб накрила хмара парів сірчаної кислоти з жовтоводського гідрометалургійного заводу. Люди кажуть, що бачили, як кислотний туман стелився полями. Відразу ж відчули неприємний присмак у роті і головний біль. Про аварію дізналися за годину з повідомлень місцевого радіо. Передали — надвір не виходити, кватирки позачиняти.

Спочатку через самопочуття, а потім з радіоповідомлень...

Пенсіонер пан Григорій із села Богдано-Надеждівка — очевидець цих подій: «Пара така була над селом кислотна, дуже неприємно пахло, майже кислота. Людям повідомили, скотину з пасовища забрали. Тут чергує група лікарів із Дніпропетровська і нашого району. Хто себе погано почуває, виїздять. Ніби все в порядку. Себе почуваю непогано. На мене воно не діє. Дружина — гірше, тиск. Тут була група лікарів, виписали трохи ліків».

Р.С. Скажіть, будь ласка, а Ви не боїтеся виходити на вулицю?

«Виходжу. І люди виходять. Сьогодні вже пустили корів пасти. Поки не страшно. І сказали нам, що не дуже бійтеся. Після попередження стали більше панікували, ніж до попередження».

Заходи медичні і не лише

За даними медиків, зі скаргами на погіршення самопочуття до них звернулося понад 50 осіб, не шпиталізували жодного. У половини, кажуть, взагалі не було жодних отруєнь, просто загострились хронічні хвороби. Решті — призначили амбулаторне лікування, порадили профілактичні засоби, розповіла місцева фельдшерка Світлана Ковалець: «Рекомендуємо полоскання ротової порожнини розчином соди і споживання якомога більшої кількості води, в основному мінеральної».

Між тим люди продовжують пити воду з криниць і використовувати її для приготування їжі. В МНС кажуть, вода цілком безпечна, отруєння стосувалося тільки повітря, та й то наразі вітер розніс небезпечну речовину, і рівень її концентрації, за даними П’ятихатської санстанції, в атмосфері цілком допустимий.

Ця інформація не збігається з тим, що кажуть у П’ятихатському МНС — висновку санітарних лікарів ще немає, бо його готують не місцеві, а жовтоводські фахівці.

Начальник районного відділу МНС Василь Воробйов сказав Радіо Свобода: «Висновку санстанції у нас ще немає. Ми практично ще не знаємо, яка була концентрація. Вони не в зоні зараження. Кислотний завод розташований у Жовтих Водах. Це стосувалося тільки повітря. Там сьогодні уже все працює».

Ніхто не поспішає брати на себе відповідальність

Керівництво гідрометалургійного заводу брати на себе відповідальність поки не поспішає — напередодні дирекція заявила, що жодного викиду взагалі не було. Між тим прокуратура вважає винним все-таки це підприємство і порушила кримінальну справу.

Заступник прокурора області Олег Ричка каже, що відходи сірчаного виробництва потрапили в повітря через порушення правил безпеки під час заміни фільтрів: «Необхідно було призупинити виробництво, а виробництво не було призупинене. У результаті під час заміни фільтрів стався викид».

Сьогодні у 5-ти селах відновили роботу садочків та шкіл. Медики вкотре оглядають людей, які скаржились на самопочуття. А в обласній держадміністрації намагаються досягти порозуміння з керівництвом підприємства, щоб більше слідкувало за безпекою свого виробництва.

Матеріали до теми:

• Дихайте глибше! Мешканців 5 сіл запевняють, що викид сірчаної кислоти на заводі у Жовтих Водах, не являє небезпеки для здоров’я • Бізнес із відходів захистить довкілля? • Питання вибору: заповідник чи полігон для відходів • Отруйний терикон.
XS
SM
MD
LG