Доступність посилання

ТОП новини

Польська преса про офіційний візит міністра зовнішньополітичного відомства України Арсенія Яценюка до Польщі.


Єва Поштар Варшава, 22 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 3 офіційним візитом y Польщі перебуває міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк. У вівторок голова зовнішньополітичного відомства України розмовлятиме з міністром закордонних справ Польщі Анною Фотигою, прем''єр-міністром польського уряду Ярославом Качинським, президентом Польщі Лехом Качинським, представниками польської частини міжпарламентської українсько-польської групи депутатів.

Хоч програма перебування у Польщі Арсенія Яценюка насичена зустрічами із політичними лідерами, oднак понеділкoвa преса y Варшаві нічого не згадує про цей візит.

Радіо Свобода поцікавилося в редакції впливового щоденника "Ґазета виборча", чому преса уникає повідомлень про візит українського міністра. Публіцист видання, спеціаліст з українських тем Марцін Войцеховський пояснив: українсько-польські міждержавні відносини зразкові, відтак з причини офіційного візиту представника українського уряду не слід піднімати усіх на ноги.

“Просто маємо ряд поточних справ, які вимагають ділового обговорення”, – ось так пояснював Радіо Свобода коментатор щоденника "Газета виборча".

У Посольстві України у Польщі сказали Радіо Свобода: "Офіційний візит міністра зовнішньополітичного відомства має охопити весь спектр двосторонніх українсько-польських проблем співробітництва".

З неофіційних джерел у польському МЗС Радіо Свобода дізналось, що українська і польська сторони хочуть максимально наповнити змістом програму перебування у Польщі українського міністра.

Тому у понеділок ще не був закритий список офіційних осіб Польщі, з якими зустрічатиметься у вівторок голова українського зовнішньополітичного відомства Арсеній Яценюк.

Польща розраховує на довготривале співробітництво з Україною в справі енергетичної безпеки

Про що буде мова під час офіційних зустрічей, Радіо Свобода розповів речник польського міністерства зовнішніх справ Роберт Шанявський: “Теми, які обговорюватимуться під час офіційного візиту міністра Яценюка, це відносини України із Європейським Союзом та євроатлантичними структурами, справи енергетичної безпеки”.

На запитання, чи проблема енергетичної безпеки, яку обговорюватиме у Варшаві міністр Яценюк, означає продовження справ, які були темою недавньої зустрічі президентів України, Польщі, Литви, Азербайджану та посланника президента Казахстану в Кракові, Шанявський відповів: "Так. Дійсно, воно так. Польща розраховує на довготривале та тісне співробітництво з Україною в справі енергетичної безпеки. Темою офіційних переговорів будуть двосторонні відносини, особливо в галузі економіки. Перед нами також справа спільної організації змагань європейського футбольного чемпіонату Євро 2012. На думку польського уряду, час уже почати розмови про це на найвищому рівні".
XS
SM
MD
LG